OECD: nincs baj az osztrák banktitokkal

Vágólapra másolva!
Ausztria változatlanul fenntartja a banktitokra vonatkozó rendelkezéseit, miután az OECD biztosította Ausztriát, hogy az osztrák szisztéma megfelel a normáinak.
Vágólapra másolva!

Megfelelünk a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) normáinak - mondta pénteken Bécsben sajtóértekezleten Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter, hazatérvén Párizsból, ahol az OECD illetékeseivel tárgyalt.

Az OECD kritériumrendszere kell legyen a mérce a világ számára, ezen kell alapulnia a rendezésnek az Európai Unióban éppúgy, mint a Húszak (G20) csoportjában - mondta Pröll, arra utalva, hogy az osztrák elrendezésen csak átfogó, világszintű megállapodás esetén változtatnak.

Ausztriát nem vették fel az adóparadicsomok listájára, de a Húszak (G20) április eleji, londoni csúcsértekezlete előtt nyomás nehezedett rá - csakúgy, mint Svájcra és Luxemburgra -, hogy enyhítsen a banktitkon. Ausztriában csak bírói döntéssel lehet adatokat kérni a bankok ügyfeleiről, de az ügyfelek fellebbezéssel élhetnek ilyen végzéssel szemben.