Vágólapra másolva!
Tavaly október óta a kabinet 800 milliárd forintos kiadásszűkítésről döntött, ez az összeg a GDP 3 százaléka - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI-nek kedden. Hozzátette: nem igaz az ellenzéki pártok azon állítása, hogy a kormány a válság hatására nem lépett meg elegendő kiadáscsökkentést.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Keller László emlékeztetett: az ősszel benyújtott első költségvetési tervezetben a kormány 3 százalékos GDP növekedéssel számolt, a második javaslatban már csak 1,2 százalékkal. A második változatban az elsőhöz képest már 183,1 milliárd forint volt a kiadáscsökkentés összességében - közölte az államtitkár.

Mint mondta, jelentős, 65 milliárd forintos tétel volt a nyugdíj indexálás változása és a nyugdíjkorrekció elhalasztása. A fejezetek támogatásának csökkentése 38 milliárd, a családi támogatások, szociális juttatások szűkítése 17,8 milliárd, a MÁV és a Volán normatív támogatásának csökkentése 30 milliárd, a Munkaerőpiaci Alap kiadásainak csökkentése pedig 12 milliárd forint volt.

Keller László kiemelte, hogy a harmadik költségvetési tervezetben, amelyet Veres János pénzügyminiszter módosító csomagjaként tárgyalt és fogadott el tavaly a parlament, már 0,9 százalékos gazdasági visszaeséssel számoltak és 408 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtottak végre. Mint mondta, ennek fő tételeit a 13. havi bér elvonása, a 13. havi nyugdíjak összegének maximalizálása, a közszféra bérbefagyasztása és a családtámogatások további szűkítése tette ki.

Idén, a kormány újtervezte a 2009-es makrogazdasági mutatókat, 3,3 százalékos gazdasági recesszióval számolt és eddigi intézkedéseivel 210 milliárdos kiadáscsökkentésről döntött - emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: mindez összesen fél év alatt 801 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.