Gyurcsány: 3,5 százalékos negatív növekedés várható

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaságban 3,5 százalékos negatív növekedés várható az idén - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a gazdasági válság kezeléséről, a kormány növekedésösztönző stratégiájáról tartott előadásában Pécsett.
Vágólapra másolva!

Olyan struktúrát kell alkotni, amely rövid távon válságkezelő hatással bír, míg hosszabb távon megteremti a fenntartható növekedés feltételeit - mondta a miniszterelnök a kormány stratégiáját ismertetve.

A kormány, a meghatározó társadalmi partnerek, az érdekképviseleti szervezetek és a gazdasági szereplők a 2006-ban megkezdett változtatások folytatását és mélyítését látják szükségesnek, ugyanakkor a világgazdasági válság elkerülhetetlenné teszi egy átfogó válságkezelő stratégia megalkotását is.

Ennek célja Magyarországot rávezetni a magas foglalkoztatottságon alapuló gazdasági növekedési pályára, amelynek szükséges előfeltétele az államháztartás fenntartható egyensúlya.

Ha talpra áll Amerika...

A miniszterelnök szerint amint elkezd talpra állni az amerikai gazdaság - ami legkorábban 2009 őszén várható - nyolc-tíz hónapon belül már Európában, illetve hazánkban is érezhetőek lesznek a pozitív hatások. Tehát még szűk másfél évre biztosan számítani kell.

Gyurcsány a mostani számításokra hivatkozva azt mondta: 3,5 százalékos negatív növekedés várható a magyar gazdaságban.

Igaz, léteznek olyan elemzések is, amelyek ennél rosszabb eredményt jósolnak - tette hozzá. Ezért folyamatosan figyelemmel követik az eseményeket, és ha szükséges, intézkedéseket hoznak.

Elkezdtek takarékoskodni a magyarok

"Nem szabad senkiben sem olyan érzéseket kelteni, hogy amit idáig tettünk, az biztosan elegendő lesz" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök szerinte most már látszik, hogy a magyarok elkezdtek takarékoskodni: nőtt a lakossági betétállomány. Tavaly év végén ez még nem igazán volt érzékelhető.

A dél-dunántúli régióval kapcsolatosan kifejtette: 2010 tavaszára megépül az M6-os autópálya, amely nagyban lendíthet a térség gazdasági helyzetén. Hangsúlyozta: a sztráda meghosszabbítása is szerepel a tervekben.