Gyárbezárás és tömeges elbocsátás Salgótarjánban

Vágólapra másolva!
Bezárják az URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.-t, a döntés 120 dolgozó munkahelyének megszűnését jelenti - mondta Sarlós Gábor, a cég kommunikációs vezetője az MTI-nek szombaton.
Vágólapra másolva!

Sarlós Gábor közölte: április 20-án állítják le véglegesen a kemencéket, addig még folytatódik a termelés, és zajlik az egyeztetés a dolgozókkal, illetve a munkavállalói képviseletekkel. A bezárás oka az építőipari kereslet visszaesése.

A spanyol Uralita cégcsoport leányvállalataként működő URSA ugyanakkor meg akarja őrizni magyarországi piaci részesedését, de a magyarországi piacon értékesítendő üveggyapotot a cég Szlovéniában működő gyárából szállítják.

Ezért a salgótarjáni gyárban a termelést és a minőségellenőrzést szüntetik meg, de a kereskedelmi és pénzügyi tevékenységet, valamint a raktározást folytatják - mondta Sarlós Gábor. Hozzátette: az utóbbi sorsa a későbbiekben dől el.

A salgótarjáni gyárat 1999-ben vásárolták meg, a gyár évi 13 ezer tonna kapacitásával az URSA/URALITA legkisebb üveggyapotgyártó egysége.

Az URSA a madridi központú Uralita szigetelőanyagokkal foglalkozó divíziója, és Európa egyik legjelentősebb szigetelési építőanyagipari szállítója. Jelenleg Európa különböző országaiban 9 üveggyapot gyárat és 5 extrudált polisztirol keményhab üzemet működtet. Az 1907-ben alapított Uralita 2007-ben 1,1 milliárd euró forgalmat ért el. A cégcsoport 35 országban 38 gyárból álló hálózatot tart fenn, és 4059 embernek ad munkát.