Bajnai: Az osztrák bankok elkötelezettek mellettünk

Vágólapra másolva!
Az osztrák nagybankok elkötelezettek Magyarország mellett, biztosítják a szükséges tőkét leányvállalataik működéséhez, sőt többen közülük az idei évre még szerény növekedést is terveznek a hitelezésben, hosszú távon pedig erősödő jelenléttel számolnak mind az országban, mind a térségben - közölte Bajnai Gordon pénteki bécsi tárgyalásait összegezve.
Vágólapra másolva!

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter - Veres János pénzügyminiszterrel együtt - délelőtt találkozott az Erste Bank és a Raiffeisen International vezérével, majd megbeszélést folytatott Josef Pröll alkancellár-pénzügyminiszterrel, utána pedig előadást tartott az osztrák Gyáriparosok Szövetségében.

Esti programjában a Bank Austria felügyelő bizottságának elnökével való találkozó szerepelt.

Támogatás

Bajani szerint az osztrák pénzintézetek első számú vezetői "nagyon konkrét támogatásról biztosítottak minket". "Azt gondoljuk, hogy a Magyarországról mostanában kialakult kép a valós problémák ellenére rosszabb és hisztérikusabb, mint indokolt volna.

Ezért lényeges, hogy a legjelentősebb partnereket tájékoztassuk, mit cselekszik, milyen lépéseket tesz a magyar kormány annak érdekében, hogy kijöjjünk a válságból" - magyarázta.

Közös fellépés?

Pröll pénzügyminiszterrel a válságkezelésben való európai közös fellépés és koordináció szükségességéről beszéltek.

A közép- és kelet-európai támogatási csomagra vonatkozó osztrák és magyar kezdeményezés elemei között jelentős átfedés van, sőt a magyar kormány bizonyos szempontból az osztrák javaslatot erősítette fel és próbálta konkretizálni. De még nagyobb a hasonlóság az osztrák bankok és a magyar elképzelés között - jegyezte meg.