A Fitch leminősítette az OTP orosz bankját

Vágólapra másolva!
A novemberi leminősítés után ismét rontotta pénteken az OTP oroszországi banki érdekeltségének osztályzatát a Fitch Ratings, az anyavállalat működési környezetének romlására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő pénteki londoni bejelentése szerint az oroszországi OTP-bank - a Fitch által használt terminológiában "OTP Russia" - hosszú futamú devizaadósi kockázati osztályzata az eddigi "BB plusz"-ról "BB"-re változik. Ez két fokozattal lejjebb van a befektetésre ajánlott "BBB" alapszint alsó szélénél, és spekulatív kategóriának számít a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban.

A Fitch tavaly novemberben rontotta az orosz OTP-érdekeltség besorolását a befektetői szint alá. A hitelminősítő az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott az eddigi stabil helyett.

A magyar recesszió mélysége

Az osztályzatrontáshoz fűzött pénteki londoni elemzés szerint az orosz leánybank leminősítése a magyarországi recesszió mélységét, és a működési környezet folytatódó romlását tükrözi. A Fitch szerint ez, valamint azon közép-kelet-európai és egykori szovjet térségbeli országok meredek, jórészt szinkronban zajló visszaesése, amelyekben az OTP jelen van, gyengíti az anyavállalat önálló adósprofilját, és növeli a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy a cég képes és hajlandó lenne-e támogatni oroszországi leányvállalatát.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor az OTP Russia besorolását továbbra is alátámasztja az OTP-től szükség esetén várható támogatás még mindig magas valószínűsége. A Fitch megjegyzi: a magyar hatóságok számára nehéz lenne csak a magyarországi OTP-bankra korlátozni bármilyen esetleges támogatást, mivel a magyar kormány maga is azt várja a nyugat-európai bankoktól, hogy azok - ha erre szükség lenne - támogatni fogják magyarországi érdekeltségeiket.

A hitelminősítő felidézi azt is, hogy a Magyarországnak nyújtott IMF-csomag lehetővé teszi rendszerszintű jelentőséggel bíró bankok konszolidált alapon történő - vagyis az érdekeltségekre is kiterjedő - állami megsegítését.