Vezércsere a legnagyobb svájci banknál

Vágólapra másolva!
Oswald Grübel, a Credit Suisse egykori vezére váltja a konkurens svájci bank élén Marcel Rohnert. A UBS új vezére lesz tehát az első ember, aki mind a két nagy svájci bankot vezérigazgatóként irányíthatja.
Vágólapra másolva!

Oswald Grübelt kérte fel a UBS AG, a legnagyobb svájci bank, hogy vegye át a cégnél a vezérigazgatói posztot. Ezzel Grübel lesz az első ember, aki egyaránt irányította a két legnagyobb svájci pénzintézetet, hiszen korábban ő volt a Credit Suisse (CS) vezére. Grübelt immár másodszor hívják vissza a nyugdíjból.

Két évvel ezelőtt már úgy tűnt, végleg visszavonul, miután rendezte a sorokat a UBS legnagyobb konkurensénél, a CS-nél. Megduplázta a bank nyereségét, eladta a rossz befektetésnek bizonyuló Winterthur biztosítót és azóta is "Szent Osziként" emlegetik a Credit Suisse-nél.

Hasonló vár rá

Most valami hasonló vár rá a UBS-nél, amelynek balul ütött ki az a terjeszkedési politikája, hogy belép a befektetési banki piacra. Amerikában ez az ágazat szinte már meg is szűnt a Lehman Brothers tavaly szeptember 15-ei csődje óta, a svájci bankok pedig igyekeznek veszteséges részlegeiktől minél előbb megszabadulni. A UBS későn teszi ezt, hiszen az óriásbank a svájci cégtörténet legnagyobb veszteségéről volt kénytelen nemrégiben beszámolni.

A 65 éves Oswald Grübel tehát nagyon nehéz feladatot vállal át a most távozó UBS-vezértől, Marcel Rohnertól. Nemcsak az 50 milliárd dollárt is meghaladó veszteségekkel kell küzdenie, hanem egy amerikai botránnyal is, amelyben 52 ezer befektetőről van szó, akiknek - a Bloomberg hírügynökség feltételezései szerint - a UBS segíthetett, hogy megkerüljék az amerikai adózási szabályokat. Ám a UBS ellen nem is emiatt indultak perek, hanem amiatt, hogy felfedte az 52 ezer érintett ügyfél kilétét.

Zajos volt a távozás

Rohner távozása azért is sikerült zajosra, mert nemcsak hogy ő volt a UBS vezére 18 hónapig, hanem mielőtt vezérigazgató lett volna, ő irányította azt a részleget, amelyet most az amerikai botránnyal kapcsolatban sokat emlegetnek.

Rohner távozása mindenesetre megnyugtatta a befektetőket: a UBS részvényei 16 százalékkal emelkedtek, a növekedés Grübelnek is szólhat, aki nyereségessé tette a CS-t 2003-ban, és az elmúlt két évet - éppen a pénzügyi válság időszakát - nyugdíjban töltötte. Grübelt előrször egyébként 2002-ben hívta vissza nyugállományból a CS, miután két évig veszteséges volt. Nemcsak nyereségessé tette a Credit Suisse-t, hanem miután megjelent a profit, azt két év alatt meg is duplázta, 2004 és 2006 között.

A UBS-nél viszont most két év alatt a harmadik vezér lesz Grübel, hiszen Rohner is csak 18 hónapot töltött ezen a poszton. Grübel a Credit Suisse-nél több évtizedet töltött, előtte pedig a Deutsche Bank AG-nál dolgozott.