Befejezték a tőkeemelést az MKB-nál

Vágólapra másolva!
Lezárult az MKB Bank zártkörű tőkeemelése, a részvényesek a kibocsátott 670 886 darab, egyenként 1000 forint névértékű törzsrészvényt teljes egészében lejegyezték és a részvényenként 39 500 forintos kibocsátási árat megfizették - jelentette be a hitelintézet a BÉT honlapján.
Vágólapra másolva!

Az MKB jegyzett tőkéje névértéken 670,886 millió forinttal, 14,765 milliárd forintra emelkedett. A tulajdonos BayerLB-től kapott, árfolyamértéken 26,5 milliárd forintos tőkeinjekció az MKB korábbi közlése szerint egyfelől biztosítja, hogy a bank a számára meghatározott növekedési pályán haladjon, és a nagyfokú volatilitás és drasztikus forrásszűke közepette is eredményesen tevékenykedhessen; másfelől a BayernLB kész likviditás biztosításával támogatni a magyar pénzügyi rendszert annak érdekében, hogy helyreálljon a hazai gazdasággal szembeni befektetői bizalom, ami az európai szintű stabilizációnak is elengedhetetlen feltétele.

A tőkeemelés vélhetően azért is jól jöhet, mert a BayernLB az MKB Bankon keresztül terjeszkedett a régióban, így a BayernLB "zászlóshajójaként" két külföldi leánybankja is van, a bulgáriai MKB Unionbank és a romániai MKB Romexterra Bank.

Az MKB decemberben bejelentette: a BayernLB csoportszintű, 2013-ig tartó hatékonyságjavító intézkedéssorozata a magyarországi leánybankra is kiterjed, továbbá, hogy a megváltozott piaci körülményekre az MKB a korábban vártnál magasabb céltartalék-képzéssel reagál, emiatt tavalyi adózott eredménye minden bizonnyal elmarad a tervektől.

Az MKB csoport 2008 első félévében a nemzetközi pénzügyi jelentés szabvány (IFRS) szerint 6,5 milliárd forint konszolidált adózás előtti nyereséget ért el, ami némileg elmaradt a bank várakozásaitól. (Az előző teljes évben az IFRS szerinti konszolidált adózás előtti eredmény 16,1 milliárd forint volt.)

Ebben az MKB tavalyi első félévi üzleti jelentése szerint meghatározó szerepet játszott a hazai gazdasági környezet kkv ügyfélkört érintő, különösen kedvezőtlen hatása. A csoport 56,3 milliárd forintos tavalyi első félévi bruttó eredménye ugyanakkor 21 százalékkal meghaladta a 2007. első félévit, ami megfelelt az előzetes várakozásnak.