Az olajár húzta le a Mol eredményét

Vágólapra másolva!
Harmincegy százalékkal csökkent a Mol dollárban számolt üzleti eredménye speciális tételek nélkül 2008-ban, döntően a kőolajárak második féléves zuhanása következtében. 2008-ban a készlettartási veszteség 538 millió dollárt tett ki, szemben a 2007 évi 175 millió dolláros készlettartási nyereséggel - áll a társaság közleményében, ameyl a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint mindkét kulcsüzlet (upstream és downstream) erős eredményjavulást ért el, míg a petrolkémia szegmens veszteséges volt 2008-ban. Az egyszeri tételek nélküli eredmény, a dollárban számolt 31 százalékos csökkenés mellett forintban 35 százalékkal csökkent, a forint dollárhoz viszonyított 7 százalékos erősödése miatt. A speciális tételek nélküli nettó eredmény dollárban számítva 30 százalékkal, forintban 35 százalékkal csökkent 2008-ban, a társult vállalkozások gyenge II. féléves eredmény-hozzájárulása és az ezt tompító alacsonyabb adófizetési kötelezettség miatt.

A negyedik negyedévben, a dollárban számolt üzleti eredmény, speciális tételek nélkül a pozitív tartományban maradt az összeomló olajipari környezet ellenére. Az újraelőállítási árakkal számolt eredmény 2008. III. negyedévéhez képest dollárban számítva enyhén javult. A készlettartási veszteség és a készletek értékvesztése a 2008. III. negyedévi 183 millió dollárról 460 millió dollárra emelkedett a negyedik negyedévben. Az utolsó negyedévben az üzleti eredmény, speciális tételek nélkül 2,0 milliárd forint volt. A speciális tételektől megtisztított nettó eredmény negatív volt (36,9 milliárd forintos veszteség) ebben az időszakban, mivel a társult vállalkozások eredménye erőteljesen negatív volt, amit csak részben ellensúlyoztak III. negyedévhez viszonyítva alacsonyabb pénzügyi ráfordítások - áll a Mol jelentésében.