Brit földön épít atomreaktort az E.ON és az RWE

Vágólapra másolva!
A két legnagyobb német közműcsoport, az E.On AG és az RWE AG közös vállalatot hozott létre nagy-britanniai nukleáris erőművek építésére - írja a Napi Gazdaság. A cél az erőművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése és a Németországban bezárandó reaktorok kieső kapacitásának pótlása.
Vágólapra másolva!

A cég négy vagy több reaktor létrehozását tervezi, az első 2018 és 2020 között lesz kész - nyilatkozta tegnap Paul Golby, az E.On U.K. vezérigazgatója. A blokkok felépítése 20 milliárd fontba (29,2 milliárd dollár) fog kerülni, összkapacitásuk legalább 6 gigawatt lesz - mondta.

A nukleáris erőművek többek között azért termelnek olcsóbban áramot, mint a szénerőművek, mert nem kell kibocsátási engedélyt vásárolniuk. Németországban a tervek szerint 2023-ig minden atomerőművet bezárnak, ami hátrányosan érinti a két német közműcéget, miközben a brit kormány klímavédelmi okokból bővíteni kívánja nukleáris kapacitását.

A francia EdF (Electricité de France) - amely a világ legnagyobb atomerőmű-üzemeltető közműcége - januárban fejezte be a British Energy Group 12,5 milliárd font összegű akvizícióját, amivel nyolc nukleáris erőmű és négy megépíthető új reaktor fölött szerzett ellenőrzést.