Kínában vidéken ösztönzik a fogyasztást

Vágólapra másolva!
Kína vidéki területein fellendült a háztartási gépek iránti kereslet, miután a kormány a hazai fogyasztás növelésére támogatásokkal segítette az eladásokat, adta hírül csütörtöki számában a Zsenmin Zsipao kínai napilap.
Vágólapra másolva!

A kormány által támogatott termékek közül a kínai földművesek január első húsz napjában több mint 160 ezer különböző háztartási elektronikai eszközt vásároltak, ez a mennyiség közel 90 százaléka a december havi teljes eladásnak, írta a napilap a kínai Kereskedelmi Minisztérium forrásaira hivatkozva.

A kínai gyártású készülékek vásárlására ösztönző támogatási rendszer kiterjesztésével a vidéki vevők vásárlóereje a hétszeresére nőtt, az eladások az év eleje óta fokozatosan emelkednek.

Kínában decemberben indították útjára azt a programot egyes tartományokban, ott a mezőgazdasági munkából élők 13 százalékos támogatással vásárolhatnak színes televíziót, hűtőgépet, fagyasztószekrényt, mosógépet és mobiltelefont.

A kísérletben részt vevő Santung, Honan és Szecsuan tartományban a támogatás bevezetése óta eltelt időszakban a színes televíziók, a hűtőgépek és a mobiltelefonok eladásai több mint 30 százalékponttal voltak magasabbak, mint az országos átlag.

A vidéki fogyasztás növelése érdekében februártól kezdve 12 tartományra terjesztik ki a programot.

Azok a földművesek, akik számítógépet, motorkerékpárt, légkondicionálót vagy vízmelegítőt vesznek, további kedvezményekre számíthatnak.