Kettős csapda vár ránk 2009-ben

Vágólapra másolva!
Az idei év jobban végződhet, mint a 2008-as, de hogy addig mi lesz, arról megoszlik az elemzők véleménye. A csökkenő tendencia egy ideig még érvényesülhet, ezt követően hullámzás vagy egyértelmű (meredek, vagy kevésbé meredek) felívelés következhet a világpiacon. A globális gazdaság esetében tehát már a második félévi kilábalás esélyeit latolgatják a szakértők, míg Magyarországon egyelőre nem várhatók jobb évek 2009-ben vagy 2010-ben.
Vágólapra másolva!

Mindennek oka egyszerű: míg a világgazdaság vezető államaiban határozott kormányzati lépések történtek, és változik a politika hozzáállása a gazdaság kezeléséhez, addig Magyarország - amely szinte teljesen a külvilágtól függ - sodródik, hosszú évek óta halogatja a reformokat, a hatalmas pénzeket elemésztő költségvetési alrendszerek átalakítását.

A napokban két magyar befektetési tanácsadó, illetve brókercég is nyilvánosságra hozta előrejelzéseit, és mindkettőből éles kritika fogalmazódik meg a magyar gazdaságpolitika elmúlt éveiről.

Kettős csapdában a kamatpolitika

Az Equilor Befektetési Zrt. devizapiaci szakértői szerint Magyarország jelenleg kettős csapdában van a kamatpolitika miatt. Miközben a magas kamat és erős forint mellett elhúzódó recesszióra, magas államháztartási hiányra, sorozatos csődökre és magas munkanélküliségre lehet számítani, addig az alacsonyabb jegybanki kamat és gyengülő forint esetén csökkenhet az állami büdzsé hiánya.

Igaz, ez utóbbi esetben számítani lehet a bankrendszer növekvő kockázataira az esetlegesen csődbe jutó adósok miatt. Az elemzők szerint azonban a második verziót követő politika a fájdalmas mellékhatások mellett, lehetőséget nyújtana a recesszióból történő gyorsabb kilábalásra is. Az év eleji 280 forint feletti euróárfolyam 1 éves távlatban kismértékben csökkenhet az Equilor szerint.

A forint esélyei

Szántó András, az Equilor devizapiaci szakértője úgy véli, hogy ha a magyar deviza eléri a 300 forint/eurós határt, akkor sem valószínű, hogy tartósan e szint fölött marad. A magyar bankrendszer számára sem engedhető meg hosszú távon ez az árfolyamszint. Ekkor ugyanis több bank is tőkeemelésre szorulna bizonyos tartalékképzési kötelezettségek miatt. Ám ezt a mostani likviditáshiányos időkben a finanszírozási nehézségekkel küszködő szektor mindenképp szeretné elkerülni.

A Magyar Nemzeti Bank is be fog avatkozni a forint védelmében - mondta Szántó, hozzátéve: egyelőre erre nincs igazán szükség, a 280 forint körüli euró ugyanis kedvező az exportőröknek. Ugyanakkor a kamatszintről döntő monetáris tanács személyi összetételének változása a kamatcsökkentést javaslók túlsúlyát eredményezheti, így hosszabb távon az alapkamat további csökkenésére lehet számítani.

Nincs válasz a valódi problémákra

A Quaestor brókercég legfrissebb elemzése és előrejelzése még ennél is egyértelműbben fogalmaz. Szerintük az év fordultával nem javult számottevően a magyar gazdaság megítélése a befektetők szemében, amely leginkább az állampapír-piaci folyamatokban érhető tetten.

A kilátások változtak, hogy míg az év végén az államháztartási hiánycél és az inflációs célkitűzés is teljesíthetőnek bizonyult, addig ma már a költségvetési hiányszint tarthatósága kétségessé vált; miközben a magyar gazdaság visszaesése húzóerő hiányában a vártnál nagyobb mértékű lehet.*

Az elmúlt négy hónap során már legalább negyedszer tervezi a kormány átdolgozni a fő makrogazdasági keretszámokat, a megváltozott külső környezetre utalva, hogy megfeleljen a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt kötelezettségének is. A növekedés visszaesésével együtt jár a fogyasztás és a foglalkoztatottság visszaesése, így a kormányzati bevételek sem alakulnak a eredeti tervek szerint.

A Quaestor úgy véli, hogy a hiánycsökkentéshez való ragaszkodás nem fogja megoldani a gazdasági problémákat. A pusztán bevételek növelésére koncentráló stabilizáció a 2006 után ugyan rendbe hozta a költségvetés egyenlegét, a valódi problémákra valódi választ nem adott.

Válság és/vagy átrendeződés

Mindeközben a világgazdasági prognózisok sem egyértelműek, hiszen londoni szakértők nemrégiben arról vitatkoztak, hogy a kontinensek versenyében miként alakulnak Amerika, Európa és Ázsia erőviszonyai. Kínát sokan képesnek tartják például a válságból való gyors kilábalásra.

Az Equilor ügyvezető igazgatója, Szécsényi Bálint szerint az egyes országok és régiók különböző időpontokban és különböző mértékben fognak visszaesni, oly módon, hogy a folyamat végén minden résztvevő alacsonyabb szintre kerül anélkül, hogy bármelyik összedőlne. A cégvezető szerint lehet átrendeződés az erőviszonyokban és elképzelhetőek kisebb csődök is, de a nagyságrendi különbségek és trendek fennmaradnak továbbra is.

Ezzel Szécsényi némileg ellentmondott Patai Mihálynak, a Budapesti Értéktőzsde elnökének, akinek pár héttel ezelőtti sajtótájékoztatóját úgy összegezhetnénk: nem válság van a globális piacon, hanem hatalmas átrendeződés. Patai szerint a jövőben ugyanis Ázsia, Kína és India szerepe jelentősen növekszik majd, miközben a most tapasztalható visszaesés Európára és Amerikára korlátozódik inkább.

Mi lesz Európával - V, W vagy L alakú lesz-e a recesszió?

Ami a kontinensünket illeti, a nagy nemzetközi hitelminősítő cég, a Standard & Poor's (S&P) előrejelzése az, hogy az euróövezet idén 1,8 százalékkal zsugorodik, 2010-ben azonban már 1 százalékkal bővülhet.

A független elemzéseiről ismert Economist Intelligence Unit (EIU) ugyanakkor mindkét irányban visszafogottabb: az idei visszaesést is kisebbre várja, vagyis az euróövezetben 1,2 százalékos GDP-csökkenésre számít. Ugyanakkor a felívelés sem lesz az EIU szerint olyan erős 2010-ben: mindössze félszázalékos bővülést várnak.

Az S&P sem biztos persze a dolgában, egyik szakértőjük úgy fogalmazott, hogy Európában a V alakú recesszió a legvalószínűbb, vagyis a gyors csökkenés, majd gyors növekedés. Ám felvetette a W alakot is, vagyis a felívelés után akár újjabb hullámvölgy is következhet. Elképzelhető ezen kívül az L alak, amely a lejtmenet után egyszerű stagnálást, alacsonyabb szinten való "vegetálást" jelenthetne, bár ezt tartja a legkevésbé valószínűnek Jean-Michel Six, a Standard & Poor's európai főközgazdásza.