Régiós bankstabilizációt akar Ausztria

Vágólapra másolva!
Ausztria stabilizációs támogatási tervet akar Kelet-Európa bakszektora számára - a hitelválság elmélyülésének megakadályozására - és ehhez más nyugat-európai országok és az Európai Unió csatlakozását is várja, egyfajta "beruházói szövetségbe".
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Werner Faymann kancellár és Josef Pröll pénzügyminiszter elképzelését megvitatja más országok vezetőivel, így Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, és szerdán a hírek szerint már fel is keresik az ügyben Angel Merkel kancellárt. Az osztrák vezetők szerint az elképzelés megvalósításával nem csak az érintett keleti államok gazdaságénak megszilárdulását segítenék, hanem legalább annyira az ottani bankokat, köztük a nyugat-európai érdekeltségűeket, továbbá a munkahelyek megőrzését.

A bankstabilizációs csomagra azért is szükség van, érvelnek az osztrák kormánytagok, mert a tőkeáramlás Kelet-Európa felé elapadt, a befektetők kockázatoktól való félelme megnőtt, és menekülnek a feltörekvő államokhoz kapcsolható aktíváiktól, így jóformán a helyi külföldi bankok válnak a hitelezés forrásaivá. A pénzügyi válság emellett megnehezítette a kelet-európai fiókbankok nyugat anyabankjai számára is a finanszírozáshoz szükséges pénzek megszerzését.

A kelet-európai térség főleg Ausztria bankjainak helyzetét befolyásolhatja, az öt legnagyobb itteni európai banki befektető között két osztrák is van, az Erste és a Raiffeisen. Az ország bankjai eddig a térségben az osztrák GDP 70 százalékával felérő összegű hitelek helyeztek ki. Az osztrákokétól azonban nem sokkal marad el a német, illetve az olasz bankok kitettsége sem, míg őket a francia és a belga bankszektor követi.