Dicséret az OMV-nek, feddés a Molnak

Vágólapra másolva!
Elsőrendű cégadós-besorolást adott hétfőn első osztályzatként az osztrák OMV olajvállalatnak a Fitch Ratings, gyakorlatilag annak örömére, hogy az OMV nemrég lemondott a Molról. A Fitch megjegyezte: efféle felvásárlási kísérletek nem tennének jót az OMV adósminőségének a jövőben.  
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő "A mínusz" hosszú futamú devizaadós-osztályzattal látta el az OMV-t, stabil kilátással, és hasonló besorolást adott a cég előre sorolt, nem fedezett kötelezettségeire.

Az osztályzathoz fűzött elemzés szerint az elsőrendű adósbesorolás tükrözi az OMV szilárd üzleti profilját, vezető pozícióját a közép- és délkelet-európai feltárási, termelési, finomítói és marketing-szektorokban, valamint megfontolt pénzügyi politikáját.

A feltárási és termelési szegmens erőteljesen nyereséges, olyan mértékben, ami összemérhető más, sokkal nagyobb olajipari óriásokéval, áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

Románia az egyetlen nagy OMV-bázis

Negatív tényezőnek nevezi ugyanakkor a hitelminősítő, hogy az OMV nagy mértékben rá van utalva egyetlen országra, Romániára, amely a 70 százalékát adja a cégcsoport 1,2 milliárd hordónyi olajegyenértéknek megfelelő, igazolt nyersolaj- és földgázkészletének, és 27 százalékos része volt az OMV kamat- és adófizetés előtt számolt tavalyi eredményében (EBIT).

A Fitch Ratings az elemzésben "ambiciózusnak" nevezi az OMV stratégiáját, amely a további közép- és délkelet-európai növekedésre épül. A hitelminősítő szerint az osztrák cégcsoportnak van adósságnövelési mozgástere "szelektív, nyereséget hozó" felvásárlások finanszírozására, úgy, hogy közben megőrizhesse jelenlegi besorolását.

Mindazonáltal bármilyen nagyarányú, adósságból fedezett akvizíció - mint amilyen a Mol ellenőrző részének megszerzésére tett, nemrégiben abbahagyott kísérlet is volt - nyomás alá helyezheti az osztrák olajvállalat adósbesorolásait, áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

A Fitch a Molra nem tart érvényben külön cégadós-besorolást.

Nem nézik jó szemmel az INA-ügyletet

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's 2005. szeptemberben a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a "BBB mínusz"-t adta meg első vállalati minősítésként a magyar olajipari vállalatnak.

Ehhez fűzött akkori elemzésében a hitelminősítő kiemelte: a Mol a független európai finomítók közül addig egyedüliként kapott befektetői fokozatot az S&P-től, amit a korlátozott versennyel jellemzett, erőteljes kiskereskedelmi pozíció és a finomítói tevékenységben érvényesülő, a nyugat-európai cégeknél számottevően jobb profitrés indokolt.

Idén júliusban azonban a Standard & Poor's negatív előjelű figyelőlistára vette a Mol cégadós-besorolását, a horvát INA olajcég 30 százaléknyi, nem a horvát kormány kezén lévő részvényhányadának felvásárlási tervére hivatkozva.