Már 233-nál jár az euró/forint árfolyam

Vágólapra másolva!
Újabb rekordszintet ért el péntek délelőtt a forint az euróval szemben; az árfolyam 233,42 forint/euróig erősödött. Belátható időn belül elérheti a 230 forint/eurós szintet is a forint árfolyama, sőt hosszabb távon a 225-ös szint sem kizárt; árfolyam korrekcióra azonban előbb utóbb sor kerül, de a gyengülés nem lesz számottevő - vélték szakértők.
Vágólapra másolva!

A forinterősödés folytatódásának nincs valódi fundamentális oka és a nemzetközi piaci környezet sem jelent komoly húzóerőt a kereskedők szerint. A forint a dollárral szemben is erősödött, a legújabb megugrással 148,60/70 forintig jutott az amerikai deviza árfolyama csütörtöki 149,55/65 forintról.

Vége lehet az emeléseknek

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a javuló nemzetközi hangulat mellett a kedvező magyar makrogazdasági adatokat is felsorolta a forint árfolyam erősödésének okai között. A külkereskedelmi mérleg tartós aktívuma, a folyó fizetési mérleg, a külső finanszírozási igény jelentős javulása mind a forint iránti keresletet növeli - mondta. Az elemző szerint ilyen erős árfolyam mellett nem kizárt, hogy a jegybank már nem emeli tovább az alapkamatot, noha a piac még számít erre. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kamatdöntés elsősorban a jegybank augusztusi inflációs jelentésében megfogalmazott értékeléstől függ.

Taraczky Andrej, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint támogatják a forint erősödést Gyurcsány Ferenc csütörtöki szavai is, a kormányfő az államháztartás GDP arányos hiányát a vártnál kedvezőbbnek nevezte, ami idén 4 százalék alatt lehet a szavai szerint. Nemcsak a forint, hanem a régiós valuták egy része is történelmi csúcsra emelkedett, a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően - tette hozzá. Az üzletkötő szerint technikai szintek itt már nincsenek, megjósolhatatlan, hogy a forint meddig erősödik, korrekcióra azonban előbb-utóbb sor kerül, mivel a tartósan erős árfolyam kedvezőtlenül érinti az exportálókat és a növekedésre is negatívan hat. Szélsőséges árfolyamgyengüléssel azonban nem kell számolni - tette hozzá.

A forint csütörtöki erősödése az EKB-kamatemelést követő Trichet-beszéd hatására indult meg. Az EKB elnöke indoklásában nyilvánvalóvá tette, hogy jó ideig nem lehet további kamatemelésekre számítani az EKB részéről. Így várhatóan nem szűkül a különbség az euró és a forint kamatszintje között, ami a forint felé tereli a befektetőket. A beszéd hatására az euró árfolyama meredeken csökkent a devizák széles körével szemben.

Az elemzők már korábban megjósolták, hogy új történelmi csúcsra juthat a magyar deviza. Az egyik elem, amit kiemeltek az erősödést jósolók, hogy a magyar fizetőeszköz a térségi árfolyamtrendhez mért eddigi lemaradását hozza be. Másrészt a monetáris politikának nem sok más eszköze maradt az infláció elleni harcban, mint az erős forint. A piac így inkább a jegybanki kamatszint tartására, mint annak csökkentésére számít rövid távon.

Londonban már 225 forintos eurót várnak

A Goldman Sachs június végi előrejelzésében 238-ról 230-ra erősítette a háromhavi távlatra szóló árfolyam-előrejelzését, fenntartva a hathavi távlatra adott 230-as, illetve a 12 havi távlatra jelzett 225 forintos prognózisát.

Forrás: TDCfinancial
Az euró/forint árfolyama az elmúlt hónapban (forrás: TDCfinancial)

A sáveltörlés óta tartó forinterősödést a jegybank monetáris politikája is támogatja, de kedvező környezetet biztosított a fejlődő piacokkal kapcsolatban felerősödött nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság is.

Többen is felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a forint tartós erősödését számos kockázati és bizonytalansági tényező teszi kétségessé. A magyar gazdasági mutatók ugyanis a leggyengébbek közé tartoznak Európában. Tavaly a költségvtés bruttó hazai termékhez (GDP) viszonított 5,5 százalékos hiánya a legnagyobb, a GDP 1,3 százalékos növekedési üteme pedig a legalacsonyabb volt a 27 tagú Európai Unióban.