Törvénnyel fékezné az árakat Orbán

Vágólapra másolva!
A benzin jövedéki adójának, a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz. Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára; a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.
Vágólapra másolva!

Az államnak az elmúlt időben tízmilliárd forintos nagyságrendű többletbevételei voltak az áremelkedés miatt, ezt most a legszegényebbek részére kellene visszadni - mondta Orbán Viktor. Az ellenzéki párt javaslatának célja az, hogy az egyre gyorsuló ütemben növekvő árak emelkedését megakadályozza, illetve fékezze - tette hozzá Orbán, aki szerint az élelmiszerárak és az üzemanyagárak tartósan magas szinten maradnak. Szerinte mindez egy új világgazdasági korszak jele.

Orbán szerint nem buborék

"Arra kell számítani, hogy a mostani áremelkedések nem egyfajta buborékot jelentenek a világgazdaságban, ami előbb-utóbb majd kipukkan, és a régi árszintre visszaáll a világgazdaság" - fogalmazott Orbán Viktor. A Fidesz elnöke utalt arra, hogy a kormányok Európa-szerte meg akarják védeni az áremelkedésektől a legszegényebb családokat, a nyugdíjasokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat. Példaként az úgynevezett Robin Hood-adót, illetve a szociális juttatások emelését és az adócsökkentést említette.

"Mi a minél gyorsabb tárgyalásnak vagyunk a hívei" - mondta. A pártelnök szerint a javaslatnak nincs költségvetési és uniós akadálya, kizárólag parlamenti többség kell hozzá, és arra számít, hogy a szocialisták azt fogják mondani, megfontolásra érdemes a javaslat.

Olcsóbb lenne a tej és a hús

A lépések közvetlen és azonnali árcsökkentő hatással járhatnak Varga Mihály szerint. Jövedékiadó-csökkentési javaslatuk megvalósulása esetén literenként átlagosan 15 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzinért - mondta a Fidesz alelnöke. Varga szerint, ha az élelmiszerek áfája húszról ötszázalékosra csökken, akkor például a sertéscomb átlagosan 129 forinttal lesz olcsóbb kilónként, míg a tej literenkénti ára 27 forinttal csökken. A távhő áfacsökkentésének hatásait egy általuk kiválasztott átlagos, 68 négyzetméteres lakótelepi lakás fűtésszámláján mutatta be, ahol egy nyugdíjas házaspár él. Számításaik szerint itt havonta 4516 forinttal kellene kevesebbet fizetni.

Varga Mihály elismerte, hogy az áfakiesés miatt javaslatuknak több tízmilliárdos hatása van, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak már eddig is jelentős többletbevételei voltak a magasabb árból és a magasabb inflációból, így a javaslatuk akár nullszaldós is lehet. Emellett az áremelkedések miatt még az alapvető élelmiszerek esetében is visszaesett a fogyasztás, és az árcsökkenések hatására újra megnőhet a kereslet. Az ellenzéki párt úgy kalkulál, hogy optimális esetben már az év második felében érzékelhetően hatni kezd a csomag.

Az MSZP is nyitott a javaslatra

A szocialista frakció szakmunkacsoportjaiban már hosszabb idő óta folyik munka, amely a jelen időszak két talán legnagyobb problémájával, az energia- és az élelmiszerárak emelkedésével foglalkozik - közölte Szabó Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője. Minden reális, a probléma megoldására irányuló javaslatra nyitottak vagyunk, de természetesen a javaslatok hatásainak vizsgálata előzetesen szükséges - hangsúlyozta a politikus közleményében. Mint írta, a frakció és a kormány folyamatosan együttműködik azon kérdések megoldása érdekében, amelyek csökkentik a lakosság és a vállalkozások terheit, ezt bizonyítja a gázár-kompenzáció, a fuvarozókkal kötött megállapodás, illetve a távhőt igénybe vevők támogatásáról született javaslat.