Fejenként 200 forintba kerül a brit monarchia

Vágólapra másolva!
Emelkedett valamelyest tavaly a brit monarchia fenntartási költsége, alattvalónként azonban így sem haladta meg a 66 pennyt (200 forint).
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota által pénteken közzétett összesítés szerint a márciussal zárult pénzügyi évben 40 millió font (12 milliárd forint) közkiadással járt a királyság intézményének működtetése az előző évi 38 millió font után.

Sir Alan Reid udvari kincstárnok hangsúlyozta: ez a kiadás reálértéken alacsonyabb, mint 2001-ben. Az egy főre jutó 66 pennys közköltségből még két pint (1,14 liter) tejet sem lehet manapság kapni.

A legnagyobb mértékben a királyi utazások költségei nőttek, 600 ezer fonttal 6,2 millió fontra, de Sir Alan kiemelte: a királyi család tagjai a brit külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium kéréseinek tettek eleget a gyakoribb külföldi látogatásokkal, amelyeknek célja a diplomáciai és a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése volt.

II. Erzsébet királynő amerikai állami látogatása volt a legdrágább utazás, több mint 400 ezer fonttal. Károly trónörökös, aki a karibi nemzetközösségi országokban tett körutat, ehhez 200 ezer fontért bérelt egy jachtot, de az udvar szerint a látogatás jellege és bonyolultsága miatt még mindig ez volt a legolcsóbb megoldás.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynő személyes vagyonát a tavalyihoz hasonlóan 320 millió fontra becsülte.

A rangsorban szereplő vagyonokhoz képest a 82 éves brit uralkodó ezzel szinte szegénynek számít. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 27,7 milliárd fontra (8300 milliárd forint) tette.

A 2008-as összesítés szerint a brit szupergazdagok felső ezres kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 360 milliárd fontról csaknem 53 milliárd fonttal 412,8 milliárd fontra (124 ezer milliárd forintra) duzzadt.