Mikrohitelprogramhoz csatlakozott a K&H

Vágólapra másolva!
K&H Bank bekapcsolódott a kis- és középvállalkozások kedvezményes finanszírozását lehetővé tevő Új Magyarország Mikrohitel és az Új Magyarország Portfoliógarancia pénzügyi programba - jelentették be   sajtótájékoztatón Budapesten hétfőn, az erről szóló emléklap aláírása alkalmából.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hangsúlyozta: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a kis- és középvállalkozói szektor a gazdaságfejlesztés legfontosabb célcsoportja. A tartós gazdasági növekedés beindításában az első feladatok egyike a foglalkoztatás növelése, amelynek megvalósításában kiemelt szerepük van a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), hiszen ezek foglalkoztatják az alkalmazottak 70 százalékát, és a GDP 45-50 százalékát állítják elő.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagországai közül az elsők között indította a vállalkozásokat segítő, vissza nem térítendő, illetve visszatérítendő támogatásokra nyújtó programokat.

Az elmúlt 3,5 hónapban az Új Magyarország Mikrohitel programban rész vevő finanszírozók 1,5 milliárd forint mikrohitelt helyeztek ki mintegy 300 mikrovállalkozásnak. A vissza nem térítendő támogatási programokban eddig 3 000 vállalkozás nyert, számuk jelentősen növekszik.

A miniszter utalt arra, hogy a K&H Bank a bankok között elsőként csatlakozott az Új Magyarország Mikrohitelezési Programhoz, illetve az Új Magyarország Portfoliógarancia Programhoz. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ezzel elindult a 6 millió és 100 millió forint banki hitelhez igénybe vehető portfoliógarancia program, amelyet a hitelt finanszírozó bank vehet igénybe annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételek mellett hitelezhesse a kis- és középvállalkozásokat.

Bajnai Gordon utalt arra, hogy az Európai Unió Jeremie programjának harmadik eleme, a kockázati tőkeprogram hamarosan elindul.

Benke Ákos, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2007-2013. között a Jeremie programban 80 milliárd forint áll rendelkezésre a mikrohitelezésre. Jelenleg a programban 6-6,5 százalékos kamattal lehet 5 évre maximum 6 millió forint hitelt felvenni. A portfoliógarancia programra 70 milliárd forint áll rendelkezésre. Az idén - várhatóan a második fél évtől - elinduló kockázati tőkeprogramra 40 milliárd forintot szánnak.

Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy Magyarországon 800 ezer kis- és középvállalkozás működik. Bankjuknak több mint 80 ezer kkv-ügyfele van, ezek 10 százaléka rendelkezik hitellel. A bank nagy lehetőséget lát a kkv-k finanszírozásában, az év elején létrehozták az önálló pályázati igazgatóságot, és mintegy 210 fiókban lehet majd mikrohitelt igényelni júliustól.