Dél-Amerika is vagyonosabb régiónknál

Vágólapra másolva!
Pénzügyi vagyon tekintetében Közép-Európa a hiedelmekkel ellentétben nem a közép-gazdag, "emerging" régiók közé tartozik, jövedelemarányosan a világ egyik legszegényebb régiója, az egy főre jutó pénzügyi megtakarításokban Ázsia, és Latin-Amerika is megelőzi, derült ki a Wealth Management konferencián.
Vágólapra másolva!

A közép-európai vagyonszint felzárkózása még akkor is generációkon át fog tartani, ha a jövedelem eléri a nyugat-európai szintet. A számok tanúsága szerint a legtöbb közép-európai ország jövedelem- és vagyonegyenlőség szempontjából a világ élbolyában foglal helyet, azzal a hittel ellentétben, hogy régiónkban több a nagyon gazdag és a nagyon szegény, mint Nyugat-Európában. Minthogy a pénzügyi tudásunk is rövidebb távra tekint vissza, mint a kontinens nyugati felén, általános tendencia, hogy régiónk vagyonos fogyasztói - bár pénzügyekben tájékozatlanabbak és vagyonuk is szerényebb -, magasabb szolgáltatási szintet várnak el mint nyugati társaik.

Az egy főre jutó GDP emelkedésével párhuzamosan változik a pénzügyi szolgáltatások iránti igény, fázisonként új elemek kerülnek be az elérni kívánt szolgáltatások körébe. Íly módon Magyarországon is előtérbe kerülnek a már szélesebb körben ismert pénzügyi termékek mellett a vagyonkezelési elemek is.

Miért választják az alapokat a magyarok?

A magyar alapokba fektető magánszemélyek 40 százaléka a család illetve saját pénzügyi biztonságának megteremtését emelte ki. A második leggyakoribb válasz az előtakarékosság, az időskorra való tartalékképzés - 29 százalék említette -, a harmadik leggyakoribb ok a gyerekekről való gondoskodás volt, melyet a válaszadók negyede nevezett meg motivációként. A befektetési alapok melletti döntésüket elsősorban a következőkkel indokolták: a befektetési alapok biztonságosabb megtakarítást kínálnak mint a részvények (39 százalék), ugyanakkor modernebb eszközt jelentenek mint bankbetét (31 százalék) - összegezhető a Raiffeisen megbízásából készült GfK-felmérés.