Pioneer: 2008 végére 5 százalékos infláció

Vágólapra másolva!
Ez év végére 5 százalék közelébe mehet le a magyarországi infláció - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. A Magyar Nemzeti Bank hitelességének ártana, ha feladnák az inflációs célkövetést, de várhatóan csak 2010 első felében csökken a hazai pénzromlási ütem a 3 százalék körüli szintre. 
Vágólapra másolva!

Forián Szabó Gergely elmondta: jelenleg Magyarországon nem okoz különösebb problémát a devizahitelek magas aránya, bár az egy háztartásra jutó eladósodottság mértéke - amely a rendelkezésre álló jövedelem és az adósságszolgálati teher aránya - most 13 százalékot ér el, ami az uniós átlag fölött van.

A vezető elemző szerint a forint erősödő időszaka tovább tart, a magyar nemzeti valuta minden bizonnyal a 240 forint/euró árfolyamig erősödhet.

Forián Szabó Gergely szerint 2009-ben az infláció éves átlagban 4 százalék körül alakul majd, és várhatóan csupán 2010 első félévében megy le a pénzromlás üteme a 3 százalék körüli szintre.

Az elemző arra számít, hogy a monetáris tanács idén még legfeljebb kétszer emeli, valószínűleg 25 bázisponttal a jegybanki alapkamatot, azt követően 3-4 hónap nyugalmi periódus következik, lehetőleg a nyári hónapok alatt, majd a negyedik negyedévben elkezdődhet a kamatvágás időszaka. Kiemelte: az eurózónában is vélhetően "inkább a kamatemelésen gondolkodnak majd el a következő hónapokban."