Orosz-brit olajcég a Gazprom célkeresztjében

Vágólapra másolva!
A TNK-BP orosz-brit vállalat - a nagyságra harmadik oroszországi kőolaj- és földgáztársaság - Alpha-Access-Renova (AAR) csoportba tömörült orosz részvényesei csütörtökön határozottan cáfolták, hogy eladnák a cég kezükben lévő 50 százalékát.
Vágólapra másolva!

Előzőleg a Vedomosztyi című lap csütörtökön a Gazprom és az AAR forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a Gazprom az év végéig meg akarja szerezni a TNK-BP ellenőrző részvénypakettjét.

A Gazpromnál azt állították a Vedomosztyi szerint, hogy már eldöntött kérdés: a TNK-BP többségét eladják a Gazpromnak 20 milliárd dollárért, és az üzletet az év végéig megkötik. Az illető szerint a monopólium még az év elején tett ajánlatot az orosz részvényeseknek teljes pakettjük megvásárlására, és egyben jelezte, hogy a BP-vel már megállapodott további 1 százalék megvételéről. Az Alfa Grupnál ugyan ezt hivatalosan cáfolták, de egy forrás elmondta, hogy a BP-nél lévő részvények 1 százalékának megvételéről a Gazprom tájékoztatta az orosz tulajdonosokat. Hozzátette: így ez nem megy, a felek ugyanis kölcsönösen elővásárlási joggal bírnak a részvényekre.

A Gazprom érdeklődése a TNK-BP iránt nem új, és a lap egy forrása feltételezésének adott hangot, hogy emiatt húzódik a Kovikta gázkondezátum-lelőhely koncessziójával rendelkező Ruszia-Petroleum 63 százalékának eladása a Gazprom részére.

Egy elemző a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a TNK-BP megszerzése politikai döntés, amelyet még csak nem is a Gazpromnál hoztak meg, így aztán az orosz részvényesek aligha szállhatnak szembe vele. Emellett a 20 milliárd dolláros árral elégedettek is lehetnek.

Viktor Vekszelberg, a Renova társtulajdonosa korábban azt mondta, hogy készek lennének eladni a részüket, ha a holdingot legalább 60 milliárd dollárra értékelnék, és ez esetben az ár 26 milliárd lenne.

A TNK-BP-re nehéz idők járnak mostanában: 2004-2005-re visszamenőleg 6 milliárd rubel hátralékot követel tőle az adóhatóság szinte kivétel nélkül minden adófajtában, március 19-én házkutatások voltak a holdingnál, mivel egy munkatársát ipari kémkedéssel gyanúsítják, aztán 150 angol alkalmazottal támadtak problémák a munkavállalói vízum meghosszabbításánál.

A sok baj közepette Moszkvában szakértők tudni vélték, hogy a felek az eladás tényében már megállapodtak, csak az árban nem tudnak megegyezni.

A TNK magánkézben lévő tyumenyi olajtársaság, amelyben része van Viktor Vekszelberg ismert milliárdosnak, és partnere a brit BP. Moszkvai megfigyelők szerint a holding problémái ronthatják a külföldi befektetők Oroszország iránti bizalmát, akiket már amúgy is különös óvatosságra int, hogy a Shell, illetve a BP erős orosz nyomásra tavaly kénytelen volt lemondani a koviktai kőolaj- és földgázlelőhelyben, illetve a Szahalin-2 vállalkozásban birtokolt részéről.

A TNK-BP tavaly 69,422 millió tonna kőolajat termelt ki, forgalma 38 milliárd dollár, adózott eredménye 5 milliárd dollár volt. Tulajdonosai: BP (50 százalék), Alfa Group (25 százalék), Access Industries és Renova (12,5-12,5 százalék).

A Gazprom tavalyi forgalma 66,54 milliárd, adózott eredménye 18,2 milliárd dollár volt, többségi részvényese az orosz állam, a részvények 50,002 százalékával.