Elutasították a tőkeemelést a Rábánál

Vágólapra másolva!
A Rába Nyrt. közgyűlésén elutasították a részvényese az igazgatóság által javasolt a 650 millió forintos alaptőkeemelést, de elfogadták, hogy az igazgatóság az alaptőkén felüli vagyonából tőzsdei ügylet keretében szerezzen saját részvényt a stratégiai célok megvalósítása érdekében, úgy hogy a saját részvények összege a jegyzett tőke 15 százalékát nem haladhatja meg.
Vágólapra másolva!

A közgyűlés által csütörtökön elfogadott beszámoló szerint a társaság konszolidált mérlegfőösszege 42,5 milliárd forint. Saját tőkéje 16,8 milliárd forint, jegyzett tőkéje 12,9 milliárd forint.

A Rába 1 milliárd 414 millió forint adózás utáni eredményt ért el 2007-ben, s konszolidált árbevétele 58,2 milliárd forint volt, 13, 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A társaság osztalékot nem fizet, a nyereséget eredménytartalékba helyezi

A közgyűlésen Pintér István elnök-vezérigazgató egyebek között elmondta: a nemzetközi számviteli szabályok szerint megállapított 1,4 milliárd forintos nettó nyereség elsősorban az eredményes üzemi tevékenységnek köszönhető.

Tavaly tovább javította a társaság árbevételét és üzemi eredményét. A dinamikus növekedést a futómű üzletág az Európai Unióba, továbbá az Egyesült Államokba és a Szovjetunió utódállamiba irányuló eladásai biztosították. Ehhez járult hozzá az alkatrész üzletág személygépkocsi- alkatrész értékesítése és a jármű üzletág honvédségi beszállítása.

A közgyűlés az eddigi ötről hétre emelte az igazgatóság tagjainak számát. Földvári Gábor ingatlanfejlesztő és Finta-Nagy Ádám ügyvéd személyében két új tagot választottak, s egyúttal újabb öt évre meghosszabbították Pintér István mandátumát. Az igazgatóság Pintér Istvánt választotta elnökévé.