Tovább gyengül a Dow Jones

Vágólapra másolva!
A szakértők azzal számolnak, hogy a jövő héten tovább gyengülhetnek a vezető New York-i tőzsdemutatók, ha a nagy bankok, így a JPMorgan Chase, a Merrill Lynch és a Citigroup csalódást keltő negyedéves adatokról számol be, miután a befektetők már így is erősen aggódnak amiatt, hogy az amerikai gazdaság esetleg már recesszióban van.
Vágólapra másolva!

A szakértők most azzal számolnak, hogy a tavalyi első negyedévhez képest 11,8 százalékkal csökkent a Standard & Poor's 500-as indexében szereplő cégek adózott eredménye. A szakértők egy hete a csökkenést még csak 8,1 százalékra várták. A veszteség döntő része a pénzügyi szektorban keletkezik, ahol a profit várhatóan 61 százalékkal esett.

A jövő hét fontos makrogazdasági adatai közé tartozik a termelői és a fogyasztói árindex alakulása, de nyilvánosságra hozzák a megkezdett lakóingatlan építésre vonatkozó legfrissebb adatot csakúgy, mint az ipari termelés vonatkozó számot, illetve ismertetik az amerikai jegybank (Fed) úgynevezett Bézs Könyvét, amely az amerikai gazdaság helyzetét elemzi az elmúlt egy-másfél hónapban.

Megfigyelők szerint ma már nem okoz meglepetést, hogy a bankok jelentős rossz hiteleket írnak le - ez már beépült a részvényárakba. Nehézséget az jelent, ha a bankok a vártnál nagyobb leírást jelentenek be. A jövő héten ismertetik negyedéves adataikat a technológiai ágazat olyan vezető cégei, mint az Intel, valamint az IBM, és az internetes cégek nagyágyúi, így a a Google és a eBay.

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének az átlaga szerint a márciusi termelői árindex 0,6 százalékkal nőtt a februári 0,3 százalék emelkedés után. A maginfláció a várakozások szerint 0,2 százalékkal nőtt a februári 0,5 százalék bővülés után.

A márciusi fogyasztói árindex esetében a szakértők 0,4 százalékos bővülést várnak, miután februárban nem változott. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció kapcsán 0,2 százalék növekedés a várakozás a februári stagnálást követően.