Slendrián hitelkihelyezés az OTP-leánynál

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálják az OTP Bank romániai leányvállalatánál a hitelkihelyezési gyakorlatot és a fiókhálózat fejlesztési ütemét. Nincs elég szakképzett referens.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank Romania (OBR) tavaly novembertől az idén márciusig felfüggesztette a fedezetlen személyi kölcsönök folyósítását 14 fiókjában, a kihelyezést azonban márciusban folyamatosan újraindítják majd az érintett egységekben - mondta az MTI-nek Diósi László, az OBR elnök-vezérigazgatója, aki megerősítette azt a román lapértesülést is, hogy felülvizsgálják a romániai fiókhálózat további fejlesztési ütemét.

A személyi kölcsönök felfüggesztésére az adott fiókokban azért került sor, mert az ott kihelyezett fedezetlen hiteleken belül nagyon magas volt a problémás állomány. Olyan térségekben következett ez be, amelyekben a többi helyi hitelintézet is hasonló gondokkal küzd - mondta Diósi László.

A portfólióromlásban emberi okok is szerepet játszottak - tette hozzá -, egyes helyeken ugyanis nehéz szakképzett munkaerőt találni. Romániában az elmúlt három évben megduplázódott a bankalkalmazottak száma, miután évi ezer bankfiók nyílt, ezért figyelni kell arra, hogy a kívülről jövők megfelelő képzést kapjanak - mondta. Az alkalmazottakat most újra vizsgáztatják.

Az OBR-nél a stratégiai hangsúlyt a jövőben a jelzáloghitelekre fektetik, amiben szerepe van annak, hogy az OTP bankcsoport ezen a területen jelentős szakértelemmel rendelkezik; a magyar piacon már bevált, de a román piacon még új termékeket vezetnek be.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a tavalyi intenzív hálózatbővítés után - 2007 negyedik negyedévében 28 új OBR-bankfiók nyílt - az idén öt fiók nyitását tervezik, a hálózat 2008 végére így 109 egységből áll majd. Az optimális lefedettség Diósi László szerint 170-200 fiók lenne.

A fejlesztés további ütemét azért gondolják újra, mert az ingatlanárak és a bérek is rendkívül megnőttek. A bérek 25 százalékkal emelkedtek, 7 százalékos infláció mellett - mondta Diósi László. Mindezt figyelembe véve az OBR egyelőre inkább a meglévő fiókhálózat jobb kihasználására és az ügynöki értékesítési csatornákra összpontosít.

Diósi László hangsúlyozta: sem a személyi hitelek átmeneti leállítása, sem a bővítési tervek felülvizsgálata nem érinti a volumencélok elérését. Az OBR az idei évre már nyereséget tervez - tette hozzá.

A román leánybank az OTP Bank gyorsjelentése szerint 2007-ben 2,827 milliárd forint veszteséget könyvelt el, ami 1,5 százalékkal nagyobb az előző évinél, ám a jó költséggazdálkodás eredményeként kisebb a tervezettnél. A hitelek tavaly 61, a betétek 72,5 százalékkal bővültek.