Akár az MVM-ből és is vásárolhatunk

Vágólapra másolva!
Nem tervez ingyen osztogatást a kormány az Új Tulajdonosi Program keretében. A Nemzeti Vagyonkezelő március végéig felméri a bevonható társaságok potenciális körét, és ütemtervet készít. A Fidesz szerint az egész program átverés.
Vágólapra másolva!

Nem tervezünk ingyen osztogatást, az új tulajdonosi programot a konvergenciaprogram által megteremtett egyensúllyal összhangban kívánjuk megvalósítani - közölte Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Veres János nem cáfolta azt az újságírói felvetést, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Szerencsejáték Zrt. szerepel azon cégek között, amelyek bekerülhetnek az új tulajdonosi programba, de a miniszter cégneveket nem mondott.

A pénzügyminiszter azt mondta: március 31-ig eldöntik, várhatóan mely társaságok kerülnek be a programba, de az erdőgazdaságokra vonatkozó felvetést cáfolta. Veres János bejelentette: ha szükséges, kezdeményezik a vagyontörvény módosítását.

Kérdésre válaszolva közölte, a konkrétumok áprilisban kerülhetnek a kormány elé. Jelezte azt is, hogy költségvetési támogatást nem kapnak a tulajdonosi programban részt vevők. A program első részvényei még az idén megjelenhetnek a piacon.

Veres János általánosságban, cégek nevének említése nélkül úgy fogalmazott: olyan társaságok kerülhetnek be a programba, amelyek tőzsdeképesek, amely cégek jó befektetésnek bizonyulhatnak közép- és hosszú távon a kisbefektetők számára is.

Külön nyomatékosította: termőföld eladása nem szerepel a tulajdonosi programban. A Nemzeti Vagyonkezelő a miniszter szerint azt a feladatot kapta: idén március végéig mérje fel a cégek vagyoni értékét, határozza meg a tulajdonosi programba bevonható társaságok potenciális körét, és március végéig készítsen ütemtervet is a társaságok programba való bevonására.

A miniszter kifejtette: az állami cégvagyon jelenleg 106 olyan társaságból áll, amelyekben az államnak többségi részesedése van, ebből 70 társaságban van 100 százalékos állami tulajdon, 36 cégben van többségi, de nem 100 százalékos állami tulajdoni hányad.

A 100 százalékos állami tulajdonú cégek közül 37 olyan társaság van, amelyben a jelenleg érvényes vagyontörvény szerint 50, 75, illetve 100 százalékban határozta meg a jogalkotó a tartós állami tulajdonban maradó vagyoni hányadot.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc ismét átveri az embereket, hasonlóképpen, mint 2005-ben - tudatta a párt véleményét Fónagy János szerdán az MTI-vel azt követően, hogy a pénzügyminiszter bejelentette: az új tulajdonosi programot a konvergenciaprogram által megteremtett egyensúllyal összhangban kívánja megvalósítani.

"Gyurcsány Ferenc 2005-ben kedvezményes földtulajdont ígért a magyar embereknek. Azóta egy talpalatnyi földhöz sem jutott hozzá egyetlen gazda vagy gazdálkodó család sem" - írta közleményében a párt országgyűlési képviselője.