A felügyelet figyelmeztette a biztosítókat

Vágólapra másolva!
Csak a kockázatvállalás idejére szedhetnek díjat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó biztosítók - hívja fel a biztosítók figyelmét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közzétett körlevelében.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF rámutat: a biztosítók nem tehetik meg azt, hogy a kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) díját a szerződéskötéstől számolják, viszont kockázatot csak az első díj beérkeztétől vállalnak.

A Varga Csaba főigazgató által jegyzett körlevél rögzíti: több biztosító kgfb ajánlatában olyan kikötés szerepel, hogy a biztosító kockázatviselése az azt követő napon kezdődik, amikor a biztosítás első díját a biztosító részére befizeti az ügyfél. A kockázat vállalásának a díjfizetéshez kötése önmagában nem jogellenes, viszont ellentétes a jogalkotói szándékkal - állapítja meg a dokumentum.

A szerződéskötés és a kockázatviselés kezdete ekkor elválik egymástól, aminek az is lehet a következménye, hogy a károkozónak még éppen nem él a biztosítása. Az is gond, hogy a biztosító a díjat a szerződéskötéstől számolja, a kockázatot viszont későbbtől - a díj beérkeztétől - vállalja.

A PSZÁF ezért azt javasolja a biztosítóknak, hogy olyan szerződési feltételt alkalmazzanak, amelyben - a szerződéskötéstől - napokban meghatározott díjhalasztást kap az ügyfél. Így a biztosítása életbe lép a szerződés megkötésével, viszont ha záros határidőn belül nem fizeti ki a díjat, akkor a biztosító kockázatvállalása megszűnik.

A főigazgató arra kéri a biztosítók igazgatóit, hogy javaslatait építsék be szabályzataikba, és ezeket alkalmazzák a napi gyakorlatban. Annak ellenére, hogy a körlevélnek jogilag kötelező ereje nincs, a megvalósulását ellenőrzéskor vizsgálja a felügyelet.