Minden idők legdurvább USA költségvetése

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok történetében első ízben lépi át az állami költségvetés a 3 ezer milliárd dollárt: George Bush elnök hétfőn terjesztette elő a 2009-es büdzsé tervezetét.
Vágólapra másolva!

Az elnök a 3,11 ezer milliárd dolláros költségvetésben jelentősen növelné a katonai kiadásokat, miközben a korábbi évek adócsökkentéseinek megtartásával és egyéb központi kiadások csökkentésével számol.A büdzsé a nemzetbiztonsági tételeken kívül lényegében minden területen megnyesi a kiadásokat.

A két hatalmas kormányzati egészségügyi ellátási programra, az időseken segítő Medicare, valamint a szegényeket támogató Medicaid programra a következő 5 éves periódusban 196 milliárddal kevesebb pénz jutna: a kórházak és az ellátó intézmények támogatási összegét befagyasztanák.A kormány 7,1 milliárd dollár értékben szüntetne meg programokat és 11 milliárddal csökkentené más programok büdzséjét.

Az alacsony keresetűek otthoni energiatámogatási programjának összege például 2 milliárd dollárral csökkenne.A költségvetési hiány az idei rekordközeli nagyságú, 410 milliárd dolláros összegnél a tervek szerint némileg kisebb, 407 milliárd dollár lesz.

Ez a GDP 2,9 százalékának felel meg. A demokraták azonnal élesen bírálták a Fehér Ház tervezetét. John Spratt, a képviselőház költségvetési bizottságának demokrata párti elnöke szerint a költségvetés az eddigi téves kormányzati politika folytatása, amely a hiány és az adósság növekedéséhez, további adócsökkentésekhez vezet és az alapszolgáltatások finanszírozásának megnyirbálásával jár.

Az október 1-jén kezdődő 2009-es pénzügyi évben a javaslat szerint 6 százalékkal növekednek az állam kiadások az idei 2,9 milliárd dollárhoz képest. A deficit részét képezi az a 145 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomag, amely a magánszemélyek számára adóvisszatérítést, az üzleti beruházások esetében pedig adóenyhítést irányoz elő. Bush az élénkítő csomag mielőbbi elfogadását sürgeti a recesszió elleni küzdelem érdekében.

A költségvetési tervezetben a védelmi kiadások 8,2 százalékkal növekednek: 775 millió dollárt költenének például az országhatárt biztosító kerítésekre, 442 milliót határőrizeti ügynökök kiképzésére és bérlésére. Bush a Pentagon számára 515,4 milliárd dollárt kér a kongresszustól, az iraki és afganisztáni háborús költségvetést nem számítva. Ez 7,5 százalékos növekedés. Az iraki és afganisztáni műveletekre Bush 70 milliárd dollárt irányoz elő, ami azonban csak néhány hónapra elegendő. Az elnök idén összesen 193 milliárd dollárt kért a két háborúra a törvényhozástól, amely azonban máig nem hagyta jóvá az összeg egy részét.