Jelentős hozamesés az állampapírpiacon

Vágólapra másolva!
Az állampapírok másodlagos piacán is nyomot hagyott a magyar jegybank hétfői rendkívüli 50 bázispontos kamatcsökkentése, az aukcióhoz hasonlóan tekintélyes hozamcsökkenés ment végbe. A süllyedés javulásra utal, ám egyelőre még nicns minden rendben a piacon, a befektetők ugyanis csak rövid futamidejű papírokat vásárolnak.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ tájékoztatása alapján az egy évnél rövidebb futamidejű papírok, vagyis a kincstárjegyek hozama több mint fél százalékponttal esett kedden. Ennek eredményeként a három és hat hónapos papír hozama egyaránt 9,45, a tizenként hónapos kincstárjegyé 9,48 százalékra, azaz bőven 10 százalék alá zuhant.

Az éven túli insturmentumok, azaz a kötvények esetében 18-34 bázispontos csökkenést jegyeztek fel. Ennek eredményeként a hároméves kötvény referenciahozama 9,75 százalékra süllyedt. Az ötéves papír 9,65, a tízéves 8,25, a tizenöt éves pedig 7,24 százalékon végzett.

Az aukció is jól sikerült

Az aukció is remekül sikerült, az Államadósság Kezelő Központ által meghirdetett 35 milliárd forintos három hónapos kincstárjegyekből álló csomagra összesen 138 milliárd forint értékben tettek ajánlatot a befektetők. A nagy érdeklődés miatt 40 milliárd forint értékben fogadott be ajánlatokat.

A jóváhagyott hozamok 9,20 és 9,50 százalék között szóródtak, az átlag 9,44 százalék lett. Ez jócskán - több mint 1 százalékponttal - elmarad a múlt hét keddi aukción kialakult 10,46 százalékos hozamtól, a hétfői másodpiaci benchmarkot pedig 56 bázisponttal múlja alul.

Még nincs minden rendben

Korai lenne még trendfordulóról beszélni az állampapírpiacon - mondta az [origo]-nak Németh Dávid. Az ING makroelemzője kifejtette: még nem jelentek meg nagy számban a vásárlók, ennek részben az az oka. hogy a külföldi szereplők közül sokan limitálták a magyar piacon való kitettségüket a kockázatok miatt, azaz egy bizonyos mennyiségnél nem vesznek több befektetési eszközt a magyar piacon.

A hozamcsökkenés egyébként arra utal, hogy a magyar jegybank kamatdöntéseit pozitívan fogadta a piac. A befektetők elsősorban a rövidebb papírokra koncentrálnak. Három és hat hónapos papírokba hajlandóak befektetni, így ezeknél markánsabb a hozamváltozás, hosszabb távra azonban nem merik elkötelezni magukat. A kötvények hozama ezért csak lassan csordogál lefelé - mondta Németh Dávid, hozzátéve: azt lehet mondani, hogy eladói nyomás hiányában mérsékelt érdeklődés jellemzi a piacot, de komoly vételi erőről nincs szó.

Az egyelőre kérdéses, mikor áll helyre a rend, és kezdenek el nagyobb tételben várásolni papírokat a befektetők. Ha sikerül meggyőzni őket, hogy a költségvetés kiadási oldala tartható, és ehhez kiszámítható kamatkörnyezet kapcsolódik, akkor van esély az élénkülésre. Ehhez az is kell, hogy a pénzügyi válság, az ahhoz kapcsolódó bizalmatlanság teljesen eltűnjön a piacról, ezáltal a limittel vásárló invesztorok remélhetőleg bátrabban fognak ténykedni a magyar piacon.