Újra a földön a New York-i befektetők

Vágólapra másolva!
A fogyasztás csökkenése, illetve az erre érzékeny cégek gyenge teljesítménye minden más fejleményt elsöpör az amerikai részvénypiacokon. A befektetők idegességén kedden a jó hírek sem voltak képesek változtatni.
Vágólapra másolva!

A New York-i tőzsde Dow Jones ipari indexe az előző két kereskedési nap jelentős erősödése után kedden 2,72 százalékos csökkenéssel, 8691,33 ponton végzett - 30 papírjából 27 mínuszban zárt. Ebben a körben a legnagyobb, 6,9 százalékos veszteséget a JP Morgan szenvedte el. A Nasdaq piac composite mutatója 1,55 százalékkal, 1547,34 pontra esett a nap végére. A lenagyobb 500 részvény teljesítményét összegző S&P500 2,3 százalékos visszaesést mutatott.

Több profitfigyelmeztetés - így a Texas Instrumentsé és a Fedexé - jelezte a befektetőknek, hogy a gazdasági válság megtépázza a nagy amerikai vállalatok eredményeit. (A Fedex 14 százalékos bukása a legnagyobb az utóbbi 21 évben.) Hiába volt téma az autóiparnak nyújtandó kormányzati mentőprogram, az eladási kedvét ez nem befolyásolta.

A fogyasztás visszaesése leronthatja a fogyasztási cikkeket gyártó cégek eredményeit is, nem véletlenül esett többek között a Procter and Gamble vagy a General Electric részvényárfolyama. A Kroger szupermarketlánc papírja 6,7 százalékkal lett olcsóbb, miután a cég forgalma 6 százalékos csökkenéséről számolt be. A kevés jól szereplő között főleg energiaipari és információtechnológiai részvényeket találni. "Továbbra sem látszik enyhülni a befektetők idegessége" - jellemezte a hangulatot egy elemző a Bloomberg kérdésére.

Megint olcsóbb az olaj

A hétfői emelkedés után kedden ismét olcsóbb lett a szabadpiaci határidős nyersolaj New Yorkban és Londonban is. Az áresést elsősorban az amerikai kormányzat jelentése váltotta ki, melyben az áll, hogy a világ olajfogyasztása az idén és jövőre is mérséklődik, 2008-ban még csak napi átlagban 50 ezer hordónyival, de jövőre 450 ezernyivel.

Az amerikai könnyűolaj ára januári lejáratra 1,64 dollárra esett, és New Yorkban a napot hordónként 42,07 dolláron zárta. A Brent Londonban nagyobb mértékben olcsóbbodott, legutolsó kereskedési ára 41,40 dollár volt, ami hétfőhöz képest 2,02 dolláros csökkenés.