A Mol szárnyalása emelte a többi részvényt

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 874,58 pontos emelkedés után 12 615,57 ponton zárt pénteken. A keddi záróértékhez képest ez 7,45 százalékos növekedés. A részvénypiac forgalma 21,9 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények emelkedtek az előző napi záráshoz képest. Az  inde emelkedése elsősorban a Mol-rsézvynek 15 százalékos drágulásáank köszönhető.
Vágólapra másolva!

A Mol 15 százalékos emelkedésének hátterében a Dow Jones hírügynökség által megszellőztetett piaci hír állhat, amely szerint az ING vásárolta a papírt az Abu Dhabi állami kézben lévő IPI csoport megbízásából - mondta Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője hozzátette: ha a hír igaznak bizonyul, s az International Petroleum Investment (IPI) valóban 7-7,5 millió darab Mol részvényre pályázik, akkor feltehető, hogy "az OMV baráti csoport nem mondott le a Mol-ról", ezért árfolyama kedvezően alakulhat.

Másképp alakulhat a helyzet, ha a vásárlás mögött egy Mol baráti csoport áll - figyelmeztetett Sarkadi Szabó Kornél.

A piacon elterjedt hírek szerint csütörtök reggel az ING lefolytatja a Mol részvényekre meghirdetetett aukciót, amely után kiderül, hogy az eladók milyen áron hajlandók eladni a papírt - mondta Vaszkó Szabolcs. Az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője úgy véli, hogy minden valószínűség szerint a jelenlegi piaci ár fölött alakul ki az aukciós árszint, s ez további áremelkedést hozhat magával, ha a piaci ár közelében landol az aukciós ár, akkor megállhat az áremelkedés.

Ha lesz egy olyan vevő, aki 7-7,5 millió Mol részvényt vásárol, akkor a piacon még fellelhető papírok 20 százalékához jut hozzá - tette hozzá az Erste üzletkötője.

Vaszkó Szabolcs szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedd esti jelentős kamatcsökkentése Nyugat-Európát "nem hatotta meg", hiszen a börzék plusz-mínusz fél százalékos változást produkáltak, s a BUX-ot sem a Fed kamatdöntés húzta felé, hanem a Mol-sztori.

A Mol-részvények ára 1350 forinttal, 15,00 százalékkal 10 350 forintra emelkedett, forgalmuk 7,34 milliárd forintot tett ki. Az OTP Bank részvényeinek árfolyama 160 forinttal, 5,75 százalékkal 2945 forintra nőtt. A részvényekkel 9,82 milliárd forint értékben kereskedtek A Magyar Telekom 559 forinton zárt. Ez 9 forintos, 1,64 százalékos növekedés az előző napi záró értékhez képest. A távközlési papírok forgalma 1,47 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 2005 forinttal, 7,49 százalékkal 28 880 forintra emelkedett. A részvényekkel 2,93 milliárd forint értékben kereskedtek Az Egis-részvények ára 150 forinttal, 1,52 százalékkal 10 000 forintra nőtt, 129 millió forint forgalom mellett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 13,96 ponttal, 0,96 százalékkal 1463,07 pontra emelkedett.