Simor: csak 17 hónapig segít az IMF pénze

Vágólapra másolva!
Pillanatnyilag hosszú lejáratú magyar állampapír kibocsátására se devizában, se forintban nincs még lehetőség, ebből következik, hogy jelenleg csak az IMF-EU-Világbank pénzét használhatjuk, emellett rövid lejáratú kincstárjegyekkel finanszírozható a hiány - mondta Simor András, a jegybank elnöke a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelenő interjúban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank elnökének az a véleménye, hogy a pénzügyi helyzet konszolidálására azt a 17 hónapot kell kihasználni, amíg a Nemzetközi Valautaalap készenléti hitele itt van, majd utána a piacról lehet már finanszírozni a magyar adósságot.

A kamatokkal pontosabban a monetáris tanács döntésével kapcsolatos kérdésre Simor kifejtette: elsőnek a forint árfolyama játszott szerepet, mivel egyértelmű kapcsolat mutatható ki Magyarország kockázati megítélése és a forintárfolyam között.

"Ha egymásra rakunk két grafikont - az egyiken a kockázati indexünk, a másikon a forint árfolyamváltozása -, a két görbe gyakorlatilag lefedi egymást: ahogy változik a forint árfolyama, úgy változik a kockázati besorolás is" - fogalmazott az elnök.

Simor úgy látja, hogy most sikerült a legrosszabbat, a fizetési mérleg-válságot elkerülni. Ez azt jelenti, hogy jövőre a GDP nem esik vissza tizenöt-húsz százalékkal, a nemzeti valuta árfolyama nem romlik ötven-száz százalékkal - általában ezek egy méretes fizetési mérleg-válság természetes velejárói.

A jegybankelnök figyelmeztet: "ahhoz, hogy ne mi legyünk a következő válság egyik első áldozata, mint ahogy voltunk 1981-82-ben, 1994-95-ben és most, ahhoz hosszú távú, alapos változásra, gazdaságpolitikai rendszerváltásra van szükség.

Alapvetően meg kell változnia a gazdasági szereplők és a politikusok gondolkodásának, mentalitásának, és jelentős strukturális átalakításokat kell végrehajtani a magyar gazdaságban"