Aggasztó jeleket lát az OTP

Vágólapra másolva!
A versenyszférában csak a mezőgazdaság tartja magát, a feldolgozóipar gyors ütemben esik vissza, legalább 1,6 százalékos GDP-csökkenés várható.
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke a (GDP) a harmadik negyedévben negyedévében 0,8, a naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal növekedett - közölte reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A gazdaság alapfolyamatai rendkívül kedvezőtlenül alakultak, a mezőgazdaság nélküli versenyszféra kibocsátása az előző negyedévhez képest évesítve 3,2, ezen belül a feldolgozóipar 8,6 százalékkal csökkent. Ez különösen azért aggasztó, mert a felerősödő globális recessziós félelmek az eddigi adatokban alig éreztették hatásukat - derül ki az OTP Bank elemzéséből.

A mezőgazdaság adott némi erőt

A versenyszféra növekedése a harmadik negyedévben a nyers adatok alapján stagnált az előző év azonos időszakához képest, míg a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok alapján az éves növekedés üteme 1,8 százalékra lassult a második negyedévben mért 3 százalékról. A bázisidőszakhoz képest pedig 1,4 százalékos visszaesést mutat a statisztika.

Fontos kiemelni, hogy a privát szférából egyedül csak a mezőgazdaság tudott növekedést felmutatni, a többi szektor növekedési hozzájárulása negatív volt. A versenyszféra alapfolyamatait jobban tükröző - mezőgazdasági szektor nélkül számított - hozzáadott érték azonban sokkal lehangolóbb képet fest. A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adat a második negyedéves 0,8 százalékos növekedés után 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedéves összevetés alapon számított évesített növekedés alapján már az egymást követő második negyedévben csökkent a versenyszféra teljesítménye.

A külső konjunktúra által vezérelt feldolgozóipar éves növekedése - a nemzetközi trendekkel összhangban - negatív volt, míg az előző negyedévhez képest az évesített változás óriási, 8,6 százalékos süllyedést mutatott. Ez arra utal, hogy az iparban gyorsan és drasztikus mértékben fogták vissza a vállalatok a gazdasági teljesítményüket. A piaci szolgáltató szektor indexei szerint az ágazat teljesítménye az elmúlt négy negyedév mindegyikében csökkent, így már az éves mutatók is zsugorodást jeleznek.

Forrás: [origo]


A GDP évesített negyedéves és éves növekedési ütemei

A felhasználási oldalra tekintve sem találhatunk pozitív jeleket a most megjelent GDP adatban. Bár a nettó export összességében továbbra is pozitívan járult hozzá a növekedéshez, ez azonban csak a rendkívül gyenge belső kereslet miatt visszafogott import eredménye. A gazdaságot továbbra is stagnáló/csökkenő lakossági fogyasztás és csökkenő beruházások jellemzik - fogalmaznak az OTP elemzői.

Aggasztó jelek

A most megjelent GDP adatok különösen aggasztóak, hiszen a Lehman csődje után felerősödő globális recessziós félelmek, illetve az ennek következtében rohamos gyorsasággal visszafogott termelés hatását egyelőre csak mérsékelten tartalmazzák a ma publikált GDP-adatok

Az OTP Bank november végén készített prognózisában a GDP 1,6 százalékos visszaesésével számolt, ám azóta a legfrisebb elemzés felhívja a figyelmet, hogy a lefelé mutató kockázatok vannak túlsúlyban. Az előrejelzésben az OTP azzal számolt, hogy a bankok megújítják a vállalati szektor lejáró adósságállományát, így emiatt nem kell tömeges vállalati bedőlésekkel számolni. Ennek bekövetkezése egy, az alappályában felvázoltnál lényegesen kedvezőtlenebb növekedési kimenetet eredményezne - hangsúlyozza az elemzés.