Napi 2 millió hordó olajat vágott az OPEC

Vágólapra másolva!
Az OPEC-tagállamok illetékes miniszterei megállapodtak, hogy napi 2 millió hordóval csökkentik a kvótakötelezett tagországok termelési összkvótáját a jelenlegi, napi 27,3 millió hordós összkvótához képest, mondta Szaúd-Arábia olajipari minisztere, Ali al-Naimi az OPEC-értekezlet színhelyén, az algériai Oránban.
Vágólapra másolva!

Oroszország kész napi 320 ezer hordóval csökkenteni termelését, illetve exportját, ha a kőolaj ára tovább esik, tette hozzá Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes, aki megfigyelőként vesz részt az OPEC-értekezleten. Az orosz olajtermelés napi átlagban 9,82 millió hordó volt a múlt hónapban, 0,4 százalékkal kevesebb, mint októberben, és az export napi 3,7 millió hordó a Transneft vezetékhálózatán, 12 százalékkal, azaz napi 350 ezer hordóval kevesebb, mint októberben.

Azerbajdzsán energiaügyi minisztere, Natik Alijev azt mondta Oránban, hogy Azerbajdzsán kész " több hónapra" napi 540 ezer hordóra csökkenteni termelését a jelenlegi napi 840 ezer hordóról.

Két másik nagy OPEC-en kívüli termelő, Norvégia és Mexikó előre jelezte, hogy ezúttal nem csatlakozik a csökkentési tervekhez. E két ország utoljára 2002-ben vett részt egyeztetett termeléscsökkentésben.

Közben az orosz Transneft vezetéküzemeltető szintén szerdán nyilvánosságra hozta a jövő év első negyedévi menetrendtervezetét, és abból az derült ki, hogy Oroszország az első negyedévben 4,5 százalékkal, átlagosan napi 160 ezer hordóval fogja csökkenteni nyersolajkivitelét a mostani negyedévi átlaghoz képest. A szállítási menetrendből kitűnik, hogy az orosz olajcégek a következő negyedévben összesen 42,114 millió tonna (napi 3,43 millió hordó) kőolajat exportálnak majd, a mostani negyedévi 45,045 millió tonna (napi 3,59 millió hordó) helyett.

Ugyancsak a Trasneft vezetékein Kazahsztán várhatóan 5,2 millió tonna (napi 424 ezer hordó) kőolajat exportál majd az első negyedévben a mostani negyedévi 5,485 millió tonna (napi 447 ezer hordó) helyett, ellenben Azerbajdzsán 600 ezer tonnára (napi 48,9 ezer hordó) növeli a kivitelét az orosz vezetékhálózaton 250 ezer tonnáról (napi 20,4 ezer hordó).

E közlések után nem sokkal az északi-tengeri Brent könnyűolajfajta hordónként 47,63 dollár volt Londonban februárra, 98 centtel drágább a keddi zárónál. A szaúdi olajminiszter bejelentésekor még 2 dollárral volt drágább a keddi zárónál. A piac már napok óta tudomásul vette az OPEC 2 millió hordós csökkentését - ez a legnagyobb egyszeri kvótacsökkentés az exportőr szervezet történetében -, számított az az orosz küldöttség nem kötelező erejű hozzájárulására is. Mivel az oráni értekezleten a jelek szerint nem lesz meglepetés, vagyis a vártnál nagyobb termeléscsökkentés, a szabadpiaci áremelkedés lassul.