Továbbra is derűlátás az európai börzéken

Vágólapra másolva!
A nap közbeni nyereségnél alacsonyabban, de még a pozitív zónában zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék fő indexei kedden. Az emelkedést elsősorban az energia- és járműipari részvények biztosították, utóbbiak a 15 milliárd dolláros amerikai autóipari mentőterv hírére.
Vágólapra másolva!

Az FTSEurofirst 300 index 1,4 százalékos emelkedéssel 860,51 ponton tudott zárni. "A lefelé mozgás kockázata most mérsékelt, a napokban látott erősödés kitarthat akár januárban is. A nagyon alacsony kamatok, illetve a további kamatcsökkentések valószínűsége a tőkeerős befektetőket részvénypiacokra tereli" - nyilatkozta a Bloombergnek Londonban a Credit Suisse egy munkatársa.

A piacokat azonban - mondják más elemzők - továbbra is nyomasztja a recessziós környezet, az olajár mérséklődésének jó hírét ezek inkább elnyomják majd.

Londonban a FTSE-100 index több mint 2 százalékkal 4388,62 pontig emelkedve zárt kedden. Kiemelkedően, 8,8 százalékkal szökkent fel az Aviva biztosítói részvény ára, de 7 és fél százalékot erősödött a Centrica gázszolgáltató papírja és egyes kiskereskedelmi vállalati részvények (Kingfisher, Morrison) is 6 százaléknál jobban drágultak.

A DAX-30 részvényindex emelkedése Frankfurtban zárásra 1,34 százalék lett, a mutató 4779,11 pontig jutott, részben a nap folyamán napvilágot látott, a vártnál messze jobb befektetői várakozások miatt. Itt a járműipari részvények voltak a nap nagy nyertesei: a BMW 5,6 százalékot, a Continental 6,3 százalékot, a Daimler 4,35 százalékot drágult. Az Infineon chipgyártó részvénye ugyanakkor 10,8 százalékot zuhant.

Párizsban a CAC40 tőzsdeindex 3297,80 pontra (1,55 százalékkal) erősödött.