New York megint bukott, de most keveset

Vágólapra másolva!
Hektikus kereskedést követően végül a piros tartományban zárta a napot a vezető amerikai ipari index, a Dow Jones (DJIA). A mutató valamivel több mint 100 pontos -1,12 százalékos veszteséget hozott szerdán.
Vágólapra másolva!

Az ipari index - amely azért a napi mélypontja felett végzett - 30 összetevője közül 20 részvény állt veszteségben csengetéskor. A szakértők azt mondták, hogy a Fed keddi kamatcsökkentése okozta kezdeti lelkesedés elmúlt, és a befektetők figyelmének középpontjában ismét a borús gazdasági kilátások álltak. Gyengültek a pénzügyi ágazat papírjai, miután a befektetési bankból betétgyűjtő intézménnyé átalakuló Morgan Stanley a vártnál nagyobb negyedéves veszteséget közölt.

A Standard & Poor's 500 mutató a keddi öthetes csúcs után pedig mínusz 1 százalékot volt kénytelen elkönyvelni. A veszteség termeésében a közműcégek jártak az élen.

A Nasdaq Composite is mérsékelt eséssel fejezte be a kereskedést, a bukta 0,7 százalékos volt. Az index esését az Apple vezette 6,6 százalékos veszteséggel. A társaság bejelentette, hogy vezérigazgatója, Steve Jobs nem tartja meg hagyományos nyitó előadását a jövő havi Macworld kereskedelmi fesztiválon, ami újra felerősítette az egészségi állapotával kapcsolatos aggodalmakat.

Gyengítette az olajipari cégek árfolyamát a kőolaj áresése, amire annak ellenére került sor, hogy szerdai döntés szerint az OPEC napi 2,2 millió hordóval csökkentette a termelését január 1-től. Ugyanakkor az amerikai kőolaj készletek 500 ezer hordóval emelkedtek a múlt héten. Az Amex Oil Index 0,5 százalékkal emelkedett, ám az Amex Natural Gas index 2,1, a Philadelphia Oil Service index pedig 0,1 százalékos veszteséget hozott.