Elmúlt a Fed-kamatvágás hatása

Vágólapra másolva!
Az amerikai határidős indexek alakulása az árfolyamok lemorzsolódását jelzi előre a Wall Streeten, mert a Fed kamatcsökkentése okozta kezdeti lelkesedés elmúlt, és a befektetők figyelmének középpontjában ismét a borús gazdasági kilátások állnak.
Vágólapra másolva!

Továbbra is nagy figyelem övezi a pénzügyi ágazat papírjait, miután a befektetési bankból betétgyűjtő intézménnyé átalakuló Morgan Stanley várhatóan negyedéves veszteséget jelent be.

Kedden a Fed újraírta a "rekordok könyvét", amikor az egynapos (overnight) kamat célsávját 0 és 0,25 százalék közé vitte le, és ezzel a nem hagyományos lépéssel kívánt harcba szállni a generációk óta legfenyegetőbb recesszió ellen.

Borús hír, hogy az Apple Inc bejelentette, hogy vezérigazgatója, Steve Jobs nem tartja meg hagyományos nyitó előadását a jövő havi Macworld kereskedelmi fesztiválon, ami újra felerősítette az egészségi állapotával kapcsolatos aggodalmakat; az Apple árfolyama bejelentést követően 3 százalékot vesztett értékéből.

A befektetők további meghatározó vállalatok negyedéves eredményeit is várják: ma teszi közzé pénzügyi jelentését a Nike és a ConAgra.

A piacra hatással lehet az is, hogy az OPEC olajminiszterei napi 2 millió hordó olajat készülnek kivonni a piacról, hogy kiegyensúlyozzák a világgazdaság lassulása okozta keresletcsökkenést.

A keddi felfutás november 10. óta elért legmagasabb értékére emelte a Standard & Poor's 500indexet, és számos részvény piacán a hónap legjobb napi teljesítményét jegyezték fel. A viszonyítás ugyanakkor nagyon lényeges: az S&P idei vesztesége még mindig 38 százalékos.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 13,40 ponttal csökkent, számított értéke alatt alakul; 130 ponttal gyengült a Dow futures, 14,50 pontot vesztett a Nasdaq 100 futures.