Újra indul több ingatlanalap forgalma

Vágólapra másolva!
Eddig öt pénzintézet - a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, az OTP Bank és a Raifffeisen Bank, valamint az Európa Alapkazelő jelezte az [origo]-nak, hogy hétfőtől új feltételekkel újraindítja ingatlanbefektetési alapjainak forgalmazását. A befektetési jegyek értékéhez viszont a jövőben többnyire csak 90 nappal a visszaváltás kezdeményezése után lehet majd hozzáférni. Számos pénzintézet hitellel segíti a jegytulajdonosokat. A K&H ingatlanalapjainak jegyeit eddig sem érintette a felfüggesztés, a Raiffeisen Bank pedig alapja zárt végűvé alakítást tervezi.
Vágólapra másolva!

Októberben az ingatlanalapokból 112 milliárd forintot vontak ki a befektetők, így az ingatlanalapok vagyona egy hónap alatt 20,8 százalékkal csökkent, október végén 433 milliárd forint volt, míg egy hónappal korábban 547 milliárd forintot tett ki. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) két hete, november 7-én tíz munkanapra felfüggesztette valamennyi ingatlanalap és az ingatlanalapok alapjai befektetési jegyek forgalmazását.

A felügyelet arra kötelezte az alapkezelőket, hogy a felfüggesztés időtartama alatt módosítsák kezelési szabályzatukat, például tegyék egyértelművé benne, hogy az ingatlanalapoknál az elszámolás normál esetben 90 nap. A piaci szereplők eltérhetnek ettől a szabálytól, de 30 napnál gyorsabb kifizetést csak felügyeleti engedéllyel vállalhatnak.

A befektetési alapkezelők jelentős része elvégezte a felügyelet által megkívánt módosításokat, és azokat a felügyelet jóvá is hagyta. Így november 24-én hétfőn újra indulhat az ingatlanalapok forgalmazása. Az alapkezelők túlnyomó többsége élt azzal a jogszabályok adta lehetőséggel, hogy ügyfelievel a megbízás felvételének napját követő 90. forgalmazási napon számolhat el. Ez azt jelenti, hogy az alapok forgalamzói beeketési jegyek ellenértékét amegbízás felvételének időpontjától számított 90 forgalmazási nap múlva fizetik ki.

Az Erste Bankhoz tartozó ingatlanalapok visszaváltási ideje azonban csak ideiglenesen lesz a megbízást követő 90. forgalmazási napon. Azok esetében ugyanis december 1-jétől a megbízás felvételét követő 31. forgalmazási napon váltják vissza az ingatlanalapok jegyeit.

Hitelt adnak a pénzükre várakozóknak

A Budapest Bank, az Erste Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank hétfőtől a befektetési jegyek fedezete mellett nyújtott - többnyire kedvezményes kmatozású - hitelt is kínál e jegytulajdonosoknak. Az OTP Ingatlanbefektetési Alap befektetésijegy-tulajdonosai például 13 százalék kamat mellett is hitelhez juthatnak.

A Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.a befektetési jegyek forgalmának újraindítása mellett megteszi ingatlanalapjának zárt végűvé - azaz meghatározott futamideig meghatározott tőkével működővé - alakítását. A tervezett zárt végűvé alakítás előtt a befektetőknek lehetőségük lesz a befektetési jegyeik aktuális nettó eszközértéken történő visszaváltására, amennyiben a zárt végű alapban nem kívánnak részt venni. Azon befektetési jegy tulajdonosoknak, akik az új zárt végű alapba továbbviszik befektetésüket, a Raiffeisen Bank Zrt. tőke- és hozamgaranciát nyújt.

Az OTP Csoprt erősíti a befektetők bizalmát

Az OTP Csoport azt is közölte ingatlanalapjáról, hogy az ingatlanok aránya 73 százalék körüli, a likvid eszközöké túllépi a 25 százalékot. Az alap ingatlanjainak bevétele 75 százalékban forintalapú, ezért a devizaárfolyam-kockázati kitettsége csekély. Az alapban a likvid eszközök értéke megközelíti a 22 milliárd forintot.

A befektetők bizalmának növelése érdekében OTP Csoport azt is hangsúlyozza, hogy már 6 éve 10 százalék feletti részesedést szerzett az alap befektetési jegyeiből és nem zárkózik el további befektetési jegyek vásárlásától sem.

A K&H alapját nem érintette a felfügggesztés

A K&H ingatlanpiaci nyílt végű befektetési alap jegyinek forgalmazása folyamatos, mert azokat nem érintik az utóbbi hetekben történtek. A jegytulajdonosok minden forgalmazási napon jogosultak a K&H ingatlanpiaci befektetési jegyeket az aktuális egy jegyre jutó nettó eszközértéken venni, illetve visszaváltani.

Ennek magyarázata az, hogy a K&H ingatlapiaci befektetési alap ingatlanfejlesztő és egyéb ingatlanpiaci cégek részvényeibe fektető befektetési alapok jegyeibe fekteti tőkéjét, a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége által kialakított befektetési alap kategóriák szerint "tiszta részvényalapnak" minősül. A K&H ingatlanpiaci alap ezért nem került fel a PSZÁF felfüggesztési listájára.