Válságtanácskozás a Citigroupnál

Vágólapra másolva!
A befektetők újabb rossz hírektől tartanak, ezért rendületlenül szabadulnak a Citigroup részvényeitől. A menedzsment stratégiai döntésről tárgyal, egyes információk szerint a teljes vagy részleges eladás is felvetődhet.
Vágólapra másolva!

Pénteken összeül a Citigroup igazgatótanácsa, hogy megvitassa a bankóriás előtti lehetőségeket, miután kudarcba fulladtak Vikram Pandit vezérigazgatónak a befektetői bizalom helyreállítását célzó erőfeszítései - írja a Bloomberg. A részvények árfolyama csütörtökön 15 éves mélypontjára süllyedt.

A tanácskozásról előzetesen ellentmondó híreket közölt az amerikai sajtó. A Wall Street Journal szerint születhet olyan döntés is, hogy eladják a bankcsoport egyes részeit, vagy akár az egész vállalatot. A New York Times viszont úgy vélte, ilyen drasztikus lépés komolyan nem kerülhet szóba. Egyes elemzők úgy tudják, a menedzsment fúzión és tőkeemelésen is gondolkodik. Előbbi esetben a Morgan Stanley vagy a Goldman Sachs lehet potenciális partner.

Kiszivárgott információk szerint Pandit az alkalmazottak bevonásával tartott video-konferenciabeszélgetésen azt ígérte, igyekszik egyben tartani a vállalatot, nem áll szándékában üzletágakat értékesíteni.

A Citigroup valaha a legnagyobb amerikai pénzintézet volt, 2006 végén 274 milliárd dollár volt a tőzsdei értéke, ez mostanra 26 milliárd dollárra csökkent. Még az sem segített a helyzeten, hogy 53 ezer fős létszámleépítést jelentettek be, a szaúdi herceg, Alvalid bin Talal pedig újra 5 százalék fölötti tulajdonrészre törekszik. A Citi közben erősen lobbizik azért, hogy a SEC állítsa vissza a részvények shortolási tilalmát, ezáltal is akadályozva a további árfolyamzuhanást.

"A befektetők nincsenek meggyőződve arról, hogy több csontváz már nem zuhan ki a szekrényből. A következő negyedévekben újabb és újabb veszteségleírásoktól félnek, ezért adnak el egyre több papírt" - magyarázta a Bloombergnek nyilatkozó egyik elemző. Egy másik úgy vélekedett, érzelmi jelegű eladási hullámot látunk, nem csak a Citi-részvényektől próbálnak szabadulni a befeketetők, sokan mindent eladnak, végleg kivonulva a piacról. Kétségtelen, hogy a JP Morgan is esett csütörtökön 18 százalékot, a Bank of America 14-et, a Wells Fargo 7,7-et.

A Citigroup egyébként tőkésítettségét tekintve nincs rossz helyzetben: a 700 milliárd dolláros országos bankmentő csomag keretében kapott 25 milliárd dollárral együtt a tőkéje már 50 milliárddal haladja meg az előírt mennyiséget. Általános vélemény, hogy biztonságban van, annyira fontos része ugyanis az amerikai pénzügyi rendszernek, hogy a kormány semmiképp sem hagyná összeomlani.