OÉT: 76 500 forintos minimálbért akarnak a munkavállalók

Vágólapra másolva!
Miután a munkaadói oldal hajlandó tárgyalni a 2009. évi új minimálbérről és szakmunkásbér-minimumról, megkezdődött az érdemi bértárgyalás, a munkavállalói oldal új minimálbér javaslata havi 76 500 forint, a szakmunkásbér-minimum pedig 95 ezer forint - fogalmazódtak meg a vélemények az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki (OÉT) plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

Korábban a munkavállalói oldal havi 80 000 forintra kívánta felemelni a minimálbért. Jelenleg a havi minimálbér összege 69 ezer forint, a kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások bérminimuma 86 300 forint.

A munkaadói oldal a bértárgyalások hatodik fordulójában elmozdult arról az álláspontról, hogy fagyasszák be jövőre a minimálbért, azaz fennmaradhat a minimálbér jogintézménye, ha sikerül megállapodni a mértékben, valamint a minimálbér és a szakmunkásbér-minimum közötti arányban - jelentette be Dávid Ferenc, az oldal szóvivője. A Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hozzátette azt is, hogy az oldal jelentős többsége támogatja a javaslatot.

A szakszervezetek üdvözlik azt, hogy a munkaadói oldal feladta eddigi, a bérbefagyasztást rögzítő álláspontját - reagált a szakszervezetek nevében Borsik János, az Autonómok Szakszervezetének elnöke.

A munkavállalói új minimálbér javaslata havi 76 500 forint, a legalább kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkás bérminimuma pedig 95 ezer forint - mondta Pataky Péter, az oldal szóvivője. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke jelezte azt is, hogy a "reálpozíciók megtartásában vagyunk érdekeltek".

Bérajánlási sávra vonatkozó javaslatot nem tett a munkavállalói oldal.

A kormányzati oldal nem kommentálta a javaslatot, Csizmár Gábor, az oldal szóvívője, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára csak statisztikai számítást közölt: az új minimálbér-javaslat 10,9 százalékos bruttó béremelést, 8,7 százalékos nettó béremelést és 4,0 százalékos reálbéremelést jelentene.