Válságévre számít a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol rossz környezetre számít, ezért igyekszik minél többet spórolni, vagyis növelni tartalékait. Az elsődleges cél, hogy az olajcég robusztus pénzügyi pozícióban maradjon - nyilatkozta a Világgazdaságnak Mosonyi György vezérigazgató.
Vágólapra másolva!

A jelentősen csökkenő olaj- és olajtermékárak, illetve a gyengébb forint miatt a Mol kénytelen átdolgozni jövő évre vonatkozó tervét, azaz meg kell viszgálni, hogy mire költ pénzt 2009-ben a vállalat. A módosításokkal egyébként januárra lesz kész a cég - mondta Mosonyi György a Világgazdaságnak.

Az olajcég vezérigazgatója ugyanakkor jelezte, hiba lenne a jelenlegi bizonytalan környezetben három évre előre döntéseket hozni, vagyis módosítani a 2011-ig szóló stratégiai célkitűzéseket, mert addig még változhat a helyzet minden irányban.

A cég válságévre készül, a legfontosabb cél, hogy fennmaradjon a cég "robosztus" pénzügyi pozíciója. Vagyis a takarékok bővítése érdekében minél többet kell takarékoskodni. A másik oldalról szólva Mosonyi elmondta, a pénzügyi válság miatt nincs vagy nagyon drága a hitel, ezért a Mol jövőre nem kíván külső forrsát bevonni.

Az esetleges felvásárlások kapcsán a vezérigazgató azt mondta, nincs konkrét ügylet, amiről le kell mondania a vállalatnak, és a következő fél év amúgy sem erről szól. Az akvizíciókhoz szükség van külső forrásokra, az pedig most nincs. "A saját pénzünket arra tartogatjuk, amikor ismét növekedési pályára állunk, hiszen ahhoz a felvásárlásokra is szükség lesz" - fogalmazott Mosonyi.