Gazprom: Jövőre olcsóbb lesz a földgáz

Vágólapra másolva!
Európában 2009 elején egészen bizonyosan csökken a gáz ára a mostani negyedévben elért több mint 500 dollárról ezer köbméterenként, de az olcsó szénhidrogének kora elmúlt, mondta szerdán Új-Urengojban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. Miller rámutatott arra is, hogy a pénzügyi válság következményei miatt az olajtársaságok nem fektetnek eleget a termelésbe, és ezért hiány is mutatkozhat később kőolajból.
Vágólapra másolva!

Előzőleg Jürgen Hambrecht, a német BASF vegyiművek vezetője szintén újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy jövő éve elején még magas lesz a földgáz ára, mivel az a kőolaj és származékai árához kötődik, de több hónapos átlag alapján számolják ki, ezért ingadozásai nem olyan gyakoriak.

Hambrecht szerint Európában a közeli jövőben nem nő majd jelentősen az energiahordozók felhasználása, mert a gazdaság lassulóban van és mert javul a felhasználás hatékonysága, de a gáz iránti igény növekedhet, mivel az Északi-tengeren csökken a szénhidrogének kitermelése.

Miller ezzel kapcsolatban leszögezte: a Gazprom 2009-ben annyi gázt termel, amennyit a belső és a külső piacokon a felhasználók igényelnek. Azt is megemlítette, hogy a BASF partner lehet gázfinomító és olajvegyészeti beruházásokban Kelet-Szibériában.

A két vállalatvezető Új-Urengojban találkozott, egy sarkköri földgázmező avatásán. Ott fele-fele arányú közös vállalkozásban jövőre napi egymilliárd, 2010-től évi 8,3 milliárd köbméter földgázt akarnak kitermelni. A BASF a maga részéről egymilliárd eurót költ a fejlesztésre.

A Gazprom és a BASF - továbbá a szintén német E.ON energiavállalat - már partnerek az északnyugat-szibériai Juzsno-Russzkoje gázmező kiépítésében. Az ottani, jövőre már évi 25 milliárd köbméteres termelés elszállítására is építik, szintén a Gazprom, BASF, az E.ON, továbbá a holland Gasunie közös vállalkozásában az Északi áramlat földgázvezeték-rendszert. A tervek szerint 2011-re elkészül az első, évi 27,5 milliárd köbméter kapacitású vezetékszál, 2012-re pedig a második, párhuzamos szál, így a teljes szállítókapacitás körülbelül évi 55 milliárd köbméter lesz az Északi áramlaton.

A hivatalos orosz előrejelzések szerint 2010-ben az ország földgáztermelése évi 701-709 milliárd köbméter lesz a tavalyi, 651 milliárd köbméter helyett. A tavalyi termelésből közel 269 milliárd köbmétert exportáltak. - A Gazprom 2009-ben annyi földgázt fog termelni, amennyire a fogyasztóknak szükségük van - mondta most a vállalat vezetője.