Négy márkáját beáldozná a General Motors

Vágólapra másolva!
Legendás márkajelzések tűnhetnek el az amerikai autópiacról, áldozatul esve a General Motors kétségbeesett racionalizálási kísérletének. Washington könyörtelenül megkéri a mentőhitel árát - ha egyáltalán hajlandó adni.
Vágólapra másolva!

Négy ismert márkájától is kész megszabadulni a General Motors, hogy megkapja az amerikai kormánytól a túléléséhez szükséges hitelt. A cégnél vizsgálják, hogy a Hummer, a Pontiac, a Saab és a Saturn eladása vagy megszüntetése hogyan segíthetené a költségcsökkentő törekvéseket - értesült a Bloomberg.

A GM jelenleg azért küzd, hogy az idén képes legyen elkerülni a fizetésképtelenséget, és a kormány kisegítse az ígért 12 milliárd dolláros kölcsönnel. November 7-i közleményében a cég tudatta, hogy az év végére 11 milliárdos hiányt halmozhat fel, veszélyeztetve a számlák kifizetését.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a bennfentesek által kiszivárogtatott elképzelés szerint a detroiti óriás még a 82 éves, emblematikus Pontiac márkát is beáldozná. Ha mind a négy említettet eladná, a vállalatnak négy, az Egyesült Államokban értékesített márkája maradna: a Buick, a Cadillac, a Chevrolet és a GMC.

Rick Wagonert, a legnagyobb amerikai autógyár vezetőjét december 5-én hallgatja meg a kongresszus a költségcsökkentési ötletekről, és valószínűleg három nappal később szavaz az autógyármentő csomagról. A Bloombergnek név nélkül nyilatkozó informátorok szerint az igazgatóság november 30-án vagy december 1-jén dönt a kongressus elé terjesztendő tervről. A GM szóvivője nem kommentálta a program várható tartalmáról szóló értesüléseket.