A válság oldja Maastricht szigorát

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság miatt megnövekvő államháztartási hiány leszorítására az Európai Bizottság a szokottnál várhatóan hosszabb időt ad majd az érintett európai uniós tagországoknak - derült ki az uniós "kormány" szokásos napi sajtótájékoztatóján, pénteken.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az EU pénzügyi stabilitási és növekedési előírásai szerint - amelyek nem csupán az euróövezeti országokra vonatkoznak, hanem mind a huszonhét tagállamra -, az éves deficit nem haladhatja meg a bruttó össztermék három százalékát.

Amennyiben ezt a tagállamok túllépik, a brüsszeli végrehajtó testület a túlzott hiány miatti eljárást indít ellenük. A visszaszorításhoz elvileg két év alatt el kell jutniuk.

A válság rendkívüli állapot

A bizottság már korábban jelezte, hogy a pénzügyi válságot olyan rendkívüli körülménynek tekinti, amelynek esetében a szabályok rugalmasságot biztosítanak, azaz lehetővé teszik a deficit ideiglenes túllépését.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos szóvivője Brüsszelben most azt mondta, a rugalmasság azokban a javaslatokban is testet fog ölteni, amelyet a bizottság tesz majd a túlzott hiányok visszaszorításának és az egészséges államháztartási helyzet elérésének a határidejére.

A tagállamoknak adott idő attól is függ majd, hogy gazdaságuk milyen helyzetben van - adta értésre Amelia Torres. Recesszióval küzdő országok várhatóan több időt kapnak majd, mind a növekvőben lévők.

Sok tagállamnak jön jól az engedékenység

Az EU-tagországok közül Magyarországot, Franciaországot, Olaszországot, Görögországot, Portugáliát, Írországot, Nagy-Britanniát is fenyegeti a deficittúllépés veszélye.

A szóvivő arra is emlékeztetett, hogy a bizottság régebben is döntött már két évnél hosszabb (három éves) határidőről, például a Portugália vagy a Magyarország elleni deficiteljárás keretében.