Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az olajkereslet az idén csökken először a 80-as évek eleje óta, és a szakértők jövőre további mérséklődést várnak, mert a gazdasági válság visszafogja a fogyasztást a fejlett országokban.

A Reuter által megkérdezett 11 elemző véleményének az átlaga szerint a globális olajkereslet idén napi 20 ezer hordóval napi 86,03 millió hordóra, jövőre ugyancsak napi 20 ezer hordóval napi 86,01 millió hordóra mérséklődik. Augusztusban a megkérdezettek még azzal számoltak, hogy jövőre a globális olajkereslet napi 1 millió hordóval nő.

A Deutsche Bank egyik szakértője azt mondta, hogy az olajkereslet alakulását elsősorban a globális gazdaságnövekedés befolyásolja. A kereslet növekedésére akkor lehet számítani, ha a világ GDP-je legalább mintegy két százalékkal nő. Mostani előrejelzések szerint azonban a globális GDP-bővülés csupán 1,2 százalékos lesz jövőre.

A megkérdezett szakértők szerint az idén az OECD-országok olajkereslete napi 1,39 millió hordóval napi 47,80 millió hordóra, jövőre pedig napi 46,95 millió hordóra csökken.