Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank (Fed) felülvizsgálja pénzpolitikáját - mondta Ben Bernanke Fed-elnök kedden. A hírügynökségek szerinte ezzel jelzést adott arra, hogy a Fed készen áll a kamatcsökkentésre, esetleg még október 29. előtt. A Bloomberg elemzői akár 1 százalékpontos kamatcsökkentést sem tartanak kizártnak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ben Bernanke Fed-elnök a pénzügyi válság sújtotta amerikai gazdaság nagyobb támogatásáról, annak szükségességéről beszélt kedden az amerikai közgazdászszövetség éves ülésén. Kijelentette: a gazdaság romló növekedési kilátásait érzékelve a Fed felül fogja vizsgálni monetáris politikáját.

Ez azt jelenti, hogy kamatcsökkenésre készül az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed. A Bloomberg szerint a spekulánsok immár egyértelműen arra játszanak, hogy csökken a hitelek költsége, ezt indokolja az is, hogy a bankok egymásban nem bízva, nem folyósítanak kölcsönöket társaiknak. A Bloomberg így akár az 1 százalékpontos kamatcsökkentést sem tartja kizártnak.

Kész a kamatcsökkentésre Bernanke

A Fed-elnök jelezte, kész a kamatcsökkentésre a történelmi léptékű pénzügyi válság elhárítására. Bernanke borúlátó képet festett a gazdaság jövőjéről. A legfrissebb adatok és pénzügyi fejlemények nyomán rosszabbodtak a növekedési kilátások, a gazdasági helyzet romlását fokozó tényezők erősödtek fel. Elmondta, hogy "az infláció alakulása továbbra is bizonytalan", jóllehet az olaj- és egyéb cikkek árának csökkenése némileg enyhített a helyzeten.

A Fed elnöke hangsúlyozta, hogy a kongresszus által elfogadott és George Bush elnök által aláírt 700 milliárd dolláros gazdasági stabilizációs törvény olyan új eszközöket ad a pénzügyminisztérium kezébe, amelyekkel helyre lehet állítani a befektetői bizalmat és csillapítani a bankválságnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Új eszközök

A Fed kedden új eszközt jelentett be a bankok és vállalatok napi finanszírozásának könnyítésére, pontosabban a piaci finanszírozás részleges pótlására. Az új, különleges célúnak nevezett eszközből (special purpose facility) a Fed rövid, háromhónapos lejáratú fedezetlen és zálogjoggal fedezett kötvényeket (commercial paper) vásárol a programba bevont kibocsátóktól.