Százmillió euró fölött az AUA vesztesége

Vágólapra másolva!
Miközben az osztrák kormány az Austrian Airlines állami kézben lévő részvényei egy részének eladására készül, a légitársaság egyre nagyobb veszteséget termel. A növekvő kerozinárak százmillió euró fölé tolják a deficitet.
Vágólapra másolva!

Az Austrian Airlines visszafogta idei eredményére vonatkozó előrejelzését. A cég ezt részben a jelenlegi gazdasági bizonytalansággal, illetve a magas üzemanyagárakkal indokolta. Az osztrák légitársaság most azzal számol, hogy 100-125 millió euró veszteséggel zárja az idei évet a korábban várt 70-90 millió euró veszteséggel szemben.

Az osztrák állam csökkenteni akarja részesedését a légitársaságban. A kormány augusztusban határozta el az AUA privatizálását, azzal a feltétellel, hogy a blokkoló kisebbség, azaz 25 százalék plusz egy részvény osztrák kézben marad. A feltételek között szerepel az is, hogy a társaság székhelye Ausztriában kell legyen, és az AUA nevét is megtarthatja.

A szövetségi állam az ÖIAG vagyonkezelő révén birtokolja a légitársaság 42,75 százalékát. Osztrák bankok és biztosítók kezében mintegy 7 százaléknyi AUA-rész van, a légitársaság maga 3 százaléknyi sajátrészvényt birtokol, a többit a tőzsdén jegyzik.

Szeptember közepén azt közölték, hogy hárman maradtak versenyben az Austrian Airlines állami kézben lévő részvényeiért: a német Lufthansa, a francia-holland Air France/KLM és az orosz S7 tehet részletes ajánlatot a mintegy 145 millió eurót érő állami tulajdonrészre.