Kamatdöntési dilemmában a jegybank

Vágólapra másolva!
A jegybanki alapkamat csökkentésével óvatosan kell bánni, a globális bizonytalanság időszakában nem csupán a makrogazdasági előrejelzéseknek kell irányítaniuk a monetáris politikát - mondta Forián Szabó Gergely az MTI-nek, aki szerint a jegybank egyelőre kivár majd a kamatcsökkentéssel, s csak akkor kezdi meg a lazítást, ha "a piacok valamivel nyugodtabb állapotba kerülnek".
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója ugyanakkor megjegyezte: "Az idő a lazításnak kedvez majd, hiszen a következő hónapokban a Központi Statisztikai Hivatal tényadatai várhatóan megerősítik a ma még csak a várakozásokban élő inflációcsökkenési folyamatot".

A magyar inflációs és növekedési kilátások szempontjából ugyan már egyre időszerűbbé válik a kamatcsökkentés, ám a Magyarország külső adósságát finanszírozó befektetők, a "viharos nemzetközi klíma" miatt egyre magasabb hozamot várnak el - fűzte hozzá.

A lassuló gazdaság, a csökkenő infláció és a pénzügyi vészhelyzet okozzák a dilemmát.

A befektetési igazgató szerint a jegybank dilemmáját súlyosbíthatja, hogy a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátások további romlása miatt felerősödik az inflációs cél "alullövésének" esélye. A jelenlegi kamat- és árfolyamszint mellett ugyanis akár az árstabilitást jelentő 3 százalék alá is süllyedhet az infláció, miközben a gazdaság elhúzódó "pangással" küzdhet.

Forián Szabó Gergely elmondta, hogy mindez ugyanannak a válsághangulatnak a reálgazdasági következménye, ami egyben a magyar adósságpapírok után elvárt hozamok növekedését is okozta. Igaz, hogy az eddig megtett fiskális erőfeszítéseknek köszönhetően csökkent Magyarország sebezhetősége, a pénzpiac azonban a II. világháború óta a legsúlyosabb krízisen esik át, ebben a környezetben óriási a monetáris politika felelőssége abban, hogy fenn tudja tartani a forinteszközök iránti érdeklődést, hiszen az ország még mindig jelentős külső forrásbevonásra szorul - elemezte a befektetési igazgató.

A mostani kiélezett helyzetben minden döntésnek és megnyilatkozásnak óriási súlya lehet abban, hogy miként fogadja a piac a jegybank lépéseit - húzta alá.

A szakértő nagy vitákat vár a monetáris tanács következő ülésein. A kamatcsökkentést szorgalmazók táborát növelheti, ha a magyar inflációs és növekedési folyamatok mellett az Európai Központi Bank esetleges kamatvágása is "muníciót szolgáltat" a könnyítéshez.