Lekörözte társait a japán jen

Vágólapra másolva!
A japán jen árfolyamát nem tette lejtőre a pénzpiacokon kialakult bizalmi válság, a távol-keleti ország devizája az amerikai dollárral szemben 15, az euróhoz mérten pedig 20 százalékkal drágult.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy hónapban a fejlett országok devizái közül a japán jen volt a legjobb formában, még a dollárt is lekörözte. Az amerikai devizához mért árfolyam szerdán a lélektani határnak számító 100 jenes szint alá került, ami az idén összesen 15 százalékos erősödést jelent a jen szempontjából - derül ki a Raiffeisen devizapiaci elemzéséből. Az euróval szemben még jobban szerepelt a japán fizetőeszköz, augusztus óta 20 százalékos emelkedést mondhat magáénak.

A jen kiváló szereplése elsősorban azzal magyarázható, hogy a világ piacain kialakult bizalmatlanság és turbulencia miatt a japán befektetők is likvidálják - pénzzé teszik - külföldi befektetéseiket, majd a pénzt hosszú lejáratú hazai állampapírba fektetik - ez pedig komoly keresletet generál a jen piacán. (Az állampapír-vásárlások nyomán egyébként a hozamok jelentősen estek.)

A világ vezető központi bankjainak szerdai összehangolt kamatvágása - amelyből a japán jegybank kimaradt - nem hozott igazán komoly eredményt. Az egységes, összehangolt jegybanki működés üdvözlendő, ugyanakkor a bizalmi válság végleges rendezéséhez a 0,5 százalékpontos globális kamatcsökkentés kevés.

A Raiffeisen szakértői úgy vélik, a jen kisebb korrekciókkal tarkított agresszív erősödésére van kilátás, amíg folytatódik a megroggyant helyzetű bankok megmentése, illetve - részleges - államosítása. Az alapkamat az előrejelzés szerint a közeljövőben várhatóan 0,5 százalékos marad a távol-keleti országban.