Megint átlépte a 240-es határt a forint

Vágólapra másolva!
A forint kedden délután a 240 forint/eurós határt átlépve erősödött, dél körül elérte a 238,50-es értéket is.
Vágólapra másolva!

Az erősödés okát Kolba Miklós, az ING szakértője elsősorban abban látja, hogy a devizapiacot már egyáltalán nem zavarja a Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor közötti viszály, és még az sem érinti rosszul a magyar pénzt, ha esetleg a miniszterelnök megint a lemondását lebegteti.

Mindeközben ugyanis a Magyar Nemzeti Bank magasan tartja az alapkamatot, így a forint árfolyama stabil maradt.

237,50 és 250 között mozoghat a forint

Kolba szerint ha nem történik valamilyen rendkívüli dolog - például előrehozott választás -, akkor a forint továbbra is a 237,50 és 250 forint/euró közötti sávban mozoghat, és valójában a 240-245 közötti értékek tekinthetők majd átlagosnak, a "legegészségesebbnek".

Ugyanakkor a mostani 240 alá erősödésnek nincs olyan nagy jelentősége, mert a kereskedés elég lanyha volt. A feltörekvő piaci devizák egyébként is enyhén felértékelődnek, így a forint is csupán a lengyel zlotyit és a török lírát követi.

1,40 lesz a dollár/euró kurzus?

A forint az elmúlt időszakban a 230-235 sávból gyengült 240 fölé. Kolba szerint a dollárhoz képesti gyengülés az elmúlt időszakban az euró/dollár kurzusok változásával függ össze.

A dollár elérheti az 1,40-es dollár/euró szintet szerinte. Ezt a dollár meg is közelítette kedden. Ennek megfelelően a dollárhoz képest a forint nem tudott igazán erősödni kedden, mert napközben ugyan 170 forint/dollár alá ment, de aztán a kereskedés végére ugyanerre a 170-es szintre állt vissza.

Délben a forint 168 forint/dollárra is erősödött, de ez átmeneti jelenségnek bizonyult.