Egész évben lehet majd alkalmi munkát vállalni

Vágólapra másolva!
Januártól jelentősen átalakítaná az alkalmi munkavállalás rendszerét a kormány.  A munkavállalók számára a legfontosabb változás az lenne, hogy akár az év minden napján végezhetnek alkalmi munkát. A munkáltatóknak pedig januártól az alkalmi dolgozók foglalkoztatását is elektronikusan kell bejelenteniük.
Vágólapra másolva!

A változtatások elsődleges célja, hogy egyszerűsítsék a munkáltatók adminisztrációs kötelezettségeit, ugyanakkor megakadályozzák az alkalmi munkavállalói könyvek kitöltésével kapcsolatos visszaéléseket - tájékoztatott az [origo] megkeresésére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) az egyeztetésre váró módosítási javaslatokról.. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint ugyanis igen gyakran előfordult, hogy előre kitöltötték a kiskönyvet, csak éppen a munkavégzés napját nem írták be kizárólag akkor, ha megjelentek a revizorok.

Az élelmesebbek olyan tollat szereztek be, amelyet utóbb szinte nyom nélkül ki lehet törölni, így egy-egy ellenőrzés nélkül eltelt nap után a bejegyzés egyszerűen módosítható, aktualizálható. Az ilyen és az ehhez hasonló visszaéléseket a tárca szerint az alkalmi munkavállalói könyv és a papír alapú bejelentési kötelezettség megszüntetésével lehet megakadályozni.

Ügyfélkapus és sms-bejelentés

A jövő év elejétől a normál munkaviszony bejelentésével egyezően alkalmi foglalkoztatás esetén is elektronikus bejelentést kell majd tenni a munkavégzés megkezdése előtt. A legtöbb foglalkoztató azonban nem rendelkezik saját ügyfélkapus regisztrációval, mivel általában könyvelő teljesíti az elektronikus adóbevallási kötelezettséget és a dolgozók bejelentését is. Ilyenkor nehézséget okozna, ha az alkalmi munkás miatt naponta a könyvelőhöz kellene fordulni. Ezt a problémát úgy próbálják kiküszöbölni, hogy a több napos foglalkoztatást a tervek szerint elegendő lesz az első napon jelenteni. A bejelentésről a munkáltató elektronikus visszajelzést kap, így tudja majd a munkaügyi ellenőrnek, illetve az APEH-ellenőrnek igazolni, hogy eleget tett az adminisztrációs kötelezettségeinek.

Kizárólag a magánmunkáltatók számára - ahol nem kell egyszerre sok embert bejelenteni - lehetővé tennék az sms-bejelentési módot is. Ez a technológia ugyanis a több személyt foglalkoztató cégeknél nem lenne praktikus és nehezen alkalmazható. Telefonos bejelentés esetén a válasz is sms-ben érkezik majd.

Csak a dolgozói oldalon oldanák fel az időkorlátot

A munkavállaló akár az év minden napján végezhet majd alkalmi munkát. Erre természetesen csak több munkáltatónál történő foglalkoztatás keretében kerülhet sor a munkáltatói oldalon fennmaradó időbeli korlátozás miatt. Ez biztosítja ugyanis a foglalkoztatás alkalmi jellegét.

A munkáltatói oldalon a hatályos szabályozás maradna érvényben. Ezek szerint ugyanaz a munkavállaló legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, egy hónapon belül legfeljebb 15 naptári napig és egy éven belül legfeljebb 90 naptári napig foglalkoztatható alkalmi jogviszony keretében. A mezőgazdaságban a havi időkorlátozást a tevékenység idény jellegére való tekintettel nem kell alkalmazni.

A jelenlegi szabályok szerint a munkáltatónak külön nyilvántartást kell vezetnie az alkalmi foglalkoztatásról. Ez a kötelezettség a továbbiakban is fennmarad, így nyomon követhető lesz, hogy az érintett személy hány napot dolgozott az adott foglalkoztatónál. Az elektronikus nyilvántartás ugyanakkor lehetőséget biztosítana az időkorlát automatikus nyomon követésére is. A rendszer például hibaüzenettel jelezheti, ha nem a jogszabálynak megfelelően próbálják alkalmazni a munkavállalót.